Важан тренутак за државу и грађане

Позитивне реакције представника владајуће коалиције и стручне јавности на прослеђивање кандидатуре Србије Европској комисији. Већи део опозиције сматра да је то "мала награда" која "суштински ништа не значи".

Председник Србије Борис Тадић честитао је грађанима одлуку Савета Европске уније за опште послове о прослеђивању Европској комисији апликације Србије за чланство у ЕУ, истакавши да је то важан тренутак у европским интеграцијама земље.

Чињеница да су европски министри донели политичку, а не техничку одлуку, рекао је Тадић, говори о високом квалитету реформи, које од грађана захтевају одрицање, али без чије подршке не би било могуће остварити овакве успехе.

Ово је тренутак када су свих 27 држава чланица ЕУ јасно ставиле до знања да су задовољне оним што је Србија постигла у процесу европских интеграција, иако има још много ствари које треба урадити, истакао је председник Србије.

Реформе неће бити једноставне али ће њихова примена довести до бољег живота, рекао је Тадић. Дијалог са ЕК ће, према Тадићевој процени, трајати 12 до 15 месеци, када би требало очекивати почетак процеса преговора о 35 поглавља на чијем ће крају уследити чланство у ЕУ.

Од нас зависи да ли ћемо постати чланица ЕУ 2016, 2020. или 2025. године, од наше администрације и Владе, напоменуо је Тадић и указао да земља која не поштује европске вредности, права и слободе, не може постати чланица ЕУ.

Завршили смо важну етапу у сарадњи са Хашким трибуналом хапшењем Радована Караџића, додао је Тадић, али тај процес морамо да доведемо до краја хапшењем и Ратка Младића и Горана Хаџића.

Чак и да не постоји Хаг као услов, Србија због себе и помирења у региону мора да доврши сарадњу са Трибуналом. Помирење, сарадња са суседима, сарадња са суседним народима, ту пре свега мислим на однос Срба и Албанаца, то није сарадња са суседном државом јесу природне претпоставлке бољег живота, истакао је Тадић.

Досадашњи напори препознати у ЕУ

Прослеђивање српске кандидатуре за чланство у ЕУ Европској комисији је потврда да се Србија налази на добром путу и да је до сада много урађено у процесу евроинтеграција, оценио је председник Владе Србије Мирко Цветковић.

"Ова вест говори да су наши досадашњи напори у ЕУ препознати и да је потребно да у даљем периоду још интензивније радимо на томе", рекао је премијер Цветковић.

Директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић сматра да је прослеђивање српске кандидатуре Европској комисији (ЕК) велики подстицај реформским процесима у Србији.

"То је изузетно значајан корак, јер ЕУ почиње да нас посматра као некога ко се приближава статусу кандидата", рекла је Делевић.

Сада се очекује да ЕК Србији проследи Упитник, у којем ће питања бити прилагођена тренутној економској и политичкој ситуацији. Међутим, треба очекивати и додатна питања, као и посете експертских мисија, које ће желети да утврде стање на терену у појединим областима, рекла је Делевићева.

Оцењујући одлуку Савета министара ЕУ као изузетно значајну за наставак европских интеграција, заменик премијера Ивица Дачић је истакао да је Србија спремна да испуни све услове ЕК, наводећи пример испуњавања услова за визну либерализацију који је успешно испуњен.

Говорећи о условима које Србија треба да испуни на путу ЕУ, Дачић је, у емисији "Око" РТС-а, рекао да ће сви који се у Влади баве одређеним пословима имати задатак да се припреме и да адекватно одговоре на услове, што треба да прати одређена законодавна активност и имплементација закона.

"Више сам него срећна и задовољна, коначно су сви напори Србије добили верификацију. Оно што је за нас обавеза јесте да озбиљније и више радимо на испуњавању стандарда како би тај пут и даље ишао у жељеном правцу", рекла је председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић.

У ЕУ постоји "позитивна енергија" у вези са европским интеграцијама Србије, оценио је министар одбране Драган Шутановац, додајући да у Србији постоји политичка воља за завршетак сарадње са Хашким трибуиналом и хапшење Ратка Младића и Горана Хаџића.

Србија ће, када постане кандидат за пријем у чланство ЕУ, из предприступних фондова добити, само за пољопривреду, средства у вредности од 50 до 60 милиона евра годишње, подсетио је министар пољопривреде Саша Драгин.

Одговор на залагања Србије

Одлука шефова дипломатије ЕУ је логичан одговор на залагања и напоре које је Србија у претходном периоду учинила, рекла је портопарол Демократске странке Јелена Триван.

"Показали смо спремност да испунимо све стандарде и норме везане за процес европских интеграција. Хашки услов остаје, али више се не поставља питање политичке воље у Србији", поручила је Триван.

Шеф посланичке групе СПС-ЈС Бранко Ружић рекао је да је данашња одлука признање Влади Србије на путу испуњења предуслова за стицање статуса кандидата, и да то налаже још виши степен одговорности у испуњавању Упитника, који ће убрзо бити упућен Србији.

Одлука шефова дипломатије држава ЕУ о деблокади процеса европских интеграција Србије охрабрује, изјавио је лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић, наводећи да "хашка препрека" мора бити уклоњена, да регионална сарадња мора бити неспорна, европско уређење државе убрзано, а "компромиси са антиевропским снагама у земљи прекинути".

Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић сматра да је одлука шефова дипломатије држава ЕУ важан тренутак али и велика обавеза, јер Србија треба да учини све да што пре добије позитивно мишљење ЕК.

"Поруку из Луксембурга треба да схватимо озбиљно и да у недељама које су пред нама решимо проблем окончања сарадње са судом у Хагу, да оптужене за најтеже ратне злочине изведемо пред суд и покажемо да смо озбиљни и одговорни према својој будућности", рекао је Јовановић.

Ставови радикала и ДСС-а

Шеф посланика СРС Драган Тодоровић изјавио је да одлука шефова држава ЕУ да одблокирају процес кандидатуре Србије за чланство "суштински ништа не значи".

"То је још једна у низу обмана ЕУ када је у питању Србија и она је искључиво уперена према грађанима Србије и има домаћу употребу. Суштински апсолутно не значи ништа", рекао је Тодоровић наводећи да је Турска преко 30 година кандидат за чланство у ЕУ, али да није постала члан, нити ће то бити.

Одлука Савета министара ЕУ је "мала награда" и "ветар у леђа власти у Србији која спроводи налоге Брисела и Вашингтона", оцењује ДСС.

Та одлука је "мали корак" и "техничка награда" која ништа не значи, јер Холандија је и даље при чврстом ставу да док се не успоставе добросуседски односи са Косовом и не заврши сарадња са Хагом нема ништа од даљег процеса интергације, саопшетно је на конференцији за новинаре ДСС-а.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије