Озбиљне одлуке траже више времена

Време преостало до избора на Косову сувише је кратко да би се донела промишљена одлука о учешћу Срба, сматра Оливер Ивановић. Државни секретар ресорног министарства уверен да ће избори на Косову бити одржани у децембру, а не у фебруару, како је првобитно најављено.

Влада Србије нема довољно времена да размотри шта би, по питању ванредних избора на Косову, било добро за косовске Србе и Србију, рекао је државни секретар Министарства за Косово и Метохију Оливер Ивановић.

"Избори долазе изненада, па немамо довољно времена да видимо шта би за Србе и Србију било добро да учине по питању избора (да изађу или не)", рекао је Ивановић агенцији Бета.

Ивановић је рекао да је уверен да ће на Косову избори бити одржани у децембру, због пада владе, а не како је прво најављено, након оставке председника Косова Фатмира Сејдиуа, 13. фебруара. 

"Готово је извесно да ће избори бити у децембру. Тамо се распало све након оставке Сејдиуа, министри из Демократског савеза Косова изашли су из Владе, није било кворума у Скупштини која ће моћи само још једном да се састане и то да посланици одлуче о њеном распуштању и датуму одржавања избора", рекао је државни секретар.

Према косовским законима, ванредни избори морају бити одржани најкасније 45 дана након пада владе или оставке премијера. Превремени избори, након оставке Сејдиуа, заказани су за 13. фебруар. 

Ивановић је додао да није присталица брзих одлука и подсетио да је став државе, по питању изласка косовских Срба на изборе, прошао кроз три фазе - 2001. године позивани су да изађу на изборе, 2004. став је био подељен, док су 2007. године сви били против тога.

Према речима државног секретара, косметски Срби нису у стању да самостално донесу одлуке.

"У овако кратком року не би било фер да их окрећемо и делимо. Влада Србије може да донесе одлуку за или против након озбиљног разматрања", рекао је Ивановић и оценио да би нагли заокрет у односу на последњи став државе могао да доведе у питање кредибилитет Владе Србије. 

"Нереално је очекивати да их Влада Србије позове, нису нам дали прилику да се озбиљно размотри ситуација, да усвојимо став с обзиром да су изборни ванредни", рекао је Ивановић и додао да би било добро да Србија не санкционише оне који другачије мисле и изађу на изборе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије