Ђукић-Дејановић у Либији

Србију и Либију вежу одлични односи, које треба унапредити конкретним пројектима у образовању, здравству, одбрани, али и грађевинарству, фармацеутици и култури, наводи се у саопштењу Кабинета председнице Скупштине Србије о посети Либији.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић разговарала је у Триполију са генералним координатором Бироа за везе Револуционарних комитета Абделом Кадаром. Либијски званичник је изразио задовољство због посете председнице Скупштине Либији, наводећи да то представља значајан корак напред у јачању односа две земље.

"Обострано је констатовано да Србију и Либију вежу одлични односи, али да те односе треба унапредити конкретним пројектима, пре свега у областима у којима су већ учињени помаци: у образовању, здравству, одбрани, али и грађевинарству, фармацеутици и култури", наводи се у саопштењу из кабинета председнице Скупштине.

Истичући Србију као значајног пријатеља, Кадар је истакао да сарадња треба што пре да се конкретизује, реализацијом пројеката у свим сферама живота.

Либија чини велике кораке на политичком, економском, али и на плану пријатељства Србије и Либије и изразила је захвалност на принципијелном ставу у вези непризнавања једнострано проглашене независности Косова и поштовању Повеље УН, истакла је Ђукић-Дејановић.

Председница Скупштине је разговарала и са Секретаром Народног комитета за спољне везе и међународну сарадњу (министром спољних послова) Мусом Кусом, а у току дана очекују се сусрети са премијером и секретаром за спољне послове у Генералном народном конгресу.

Вечно пријатељство Србије и Либије

Председница Скупштине Србије јуче се састала са либијским лидером Моамером Ел Гадафијем, који је истакао да је пријатељство Србије и Либије "вечно и да ће се продубљивати". Гадафи је приредио вечеру у част Славице Ђукић-Дејановић, као и председника Венецуеле Уга Чавеза и француске парламентарне делегације, који такође бораве у Либији.

Председница Народне скупштине разговарала је и са председником парламента Либије Мохамедом Абдулом Касимом Ал Зуаијем о "обостраној жељи да се традиционално пријатељски односи две земље развијају у свим правцима".

Ђукић-Дејановић је позвала свог колегу да посети Србију наредне године, како би "парламентарна сарадња Србије и Либије била подигнута на виши ниво". Делегација Србије коју предводи Ђукић-Дејановић синоћ је почела тродневну посету Либији.

Славица Ђукић-Дејановић борави у званичној посети Либији до понедељка. Поред ње, делегацију Србије чине Весна Марјановић, председница Одбора за културу и председница Групе пријатељства са Африком у Народној скупштини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије