Скупштина о саобраћају и потрошачима

Прву седницу јесењег заседања, посланици Скупштине Србије завршили разматрањем предложених закона о ваздушном саобраћају и о пловидби и лукама на унутрашњим водама.

Посланици Скупштине Србије завршили су разматрање предложених закона о ваздушном саобраћају и о пловидби и лукама на унутрашњим водама, а рад ће наставити сутра.

Парламентарции су претходно данас завршили обједињену начелну расправу о предложеним актима о акредитацији и о заштити потрошача.

Образлажући акте о ваздушном саобраћају и о пловидби у скупштинској сали, министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић је рекао да ће њихово усвајање омогућити хармонизацију српског законодавства са европским стандардима, што представља кључни приоритет на путу земље ка ЕУ.

Министар је додао да ће закон о ваздушном саобраћају обезбедити услове за остваривање уставне надлежности Србије у области ваздухопловства, као и услове за обављање ваздушног саобраћаја на територији Србије који важе у земљама ЕУ.

Министар је рекао да је он добра основа за успешно укључивање Србије у европске и светске интеграционе процесе, као и примену међународних стандарда, прописа и техничких правила.

Тим законским предлогом, како је наведено у образложењу Владе Србије, биће подигнут ниво безбедности у ваздухопловству, унапређена ваздухопловна индустрија и створене нове погодности за инвестирање у ту област.

Говорећи о Предлогу закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама, Мркоњић је навео да тај акт у домаће законодавство уводи осам директива, уредби и саопштења ЕУ из области пловидбе и лукама на унутрашњим водама.

Према његовим речима, у првом делу закона уређује се и материја која се односи на безбедност пловидбе и ток, водене путеве и одржавање, а у другом делу уредјују се питања лука и пристаништа, њихов правни статус.

 Г17 плус: Кровни закони

Посланици Г17 плус указали су да се ради о кровним законима који одражавају настале промене у областима које уређују, а предложеним законом о ваздушном саобраћају први пут се уређује област цивилног ваздухопловства и он дефинише и "обезбеђивање и безбедност ваздушног саобраћаја".

Посланици "Напред Србијо" сматрају да поједина решења у тексту тог закона отварају могућност за монопол, односно критиковали су одредбу којом је предвиђено да Директорат цивилног ваздухопловства Србије одлучуије који ће привредни субјекти играти главну улогу у ваздушном саобраћају.

Напредњаци су навели да мора да постоје подзаконски пропси који би уређивали ту област, а не да се све заснива не доброј вољи Директората и додали да су на два предложена акта поднели по 40 амандмана.

Посланици Демократске странке Србије сматрају да би Влада Србије требало да повуче Предлог закона о ваздушном саобраћају, јер је на текст тог закона након упућивања парламенту уложила 40 амандмана Они су казали да предложени закон о пловидби и лукама на унутрашњим водама има мањкавости у делу који предвидја пренос надлежности по питању пловидбе на неким рекама на Аутономну покрајину Војводину.

Радикали су поручили да су на предложене законе поднели око 170 амандмана и оценили да су ти акти лоше и немушто урадјени са правног и језичког аспекта.

На дневном реду прве седнице јесењег заседања парламента, која је почела јуче, налази се осам тачака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара