Трагање за реалним решењем

Не треба околишати и давати неистините изјаве да се налазимо у некој изузетно доброј ситуацији када је у питању Косово, рекао председник Борис Тадић и додао да Србија у реалним околностима трага за решењем.

Србија доприноси преговорима у вези са Косовом једним стабилним и иноватиним понашањем, рекао је председник Србије Борис Tадић и додао да је у свом говору у Генералној скупштини Уједињених нација потврдио став да Србије не признаје, нити ће признати независност Косова.

"Не треба околишати и давати неистините изјаве грађанима Србије да се налазимо у некој изузетно доброј ситуацији када је у питању Косово. То сви грађани знају", нагласио је председник у интервијуу за Глас Америке и додао да Србија у тим реалним околностима трага за решењем.

Према његовим речима, то решење би требало да донесе компромис, солуцију која је одржива у дужем временском периоду и која подразумева миран процес, али и економски развој, како не би било блокирано тржиште на простору Западног Балкана.

"Немамо намеру, као држава, да се вратимо у политичко стање као што је било 90-их година, нити ико може имати илузију да би Албанци прихватили државну структуру из тих година. Нико у Србији није нереалистичан да би имао такав план", истакао је Тадић.

Међути, председник Тадић је навео да није решење ако албанска страна добије све, а Срби изгубе све.

"Отворили смо шансу дијалогу да се решавају конкретна питања живота људи на Косову, али и да се решавају и сва остала питања, која ће по природи ствари доћи током разговора", напоменуо је председник Србије.

Према његовим речима дијалог Београда и Приштине треба да отвори перспективе.

"Оно што је велика врлина читавог политичког процеса, након мишљења Међународног суда правде, за који сматрам да је био врло сензитиван и врло специфичан, јесте да смо остали на европском путу", оценио је Тадић.

Председник је истакао да Србија сада има ниво односа са Европском унијом, бољи него икада, и да има између њих постоји висок ниво поверења.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије