ЛДП: НАТО гаранција чланства у ЕУ

Суштинска гаранција европске будућности Србије је њен што бржи улазак у НАТО, изјавио лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, нагласивши да Северноатлантска алијанса више није само војни савез, већ и безбедносни.

Либерално демократска партија захтева да Србија што пре постане чланица НАТО што ће представљати суштинску гаранцију европске будућности Србије, изјавио је лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

Јовановић је на седници Главног одбора те странке истакао да је улазак у НАТО најкраћи пут за проналажења партнера који ће омогућити Србији да постане члан Европске уније.

Лидер ЛДП-а је критиковао владајуће странке што се, како је рекао, и даље држе резолуције о војној неутралности која је донета у време владе Војислава Коштунице.

Чедомир Јовановић сматра и да је рушење "табуа око НАТО" најјаснији сигнал нашег европског опредељања и европске оријентације истичући да алијанса више није војни већ да је безбедносни савез који омогућава државама чланицама и прилив страних инвестиција.

Јовановић је истакао да власт у ставовима око неуласка у НАТО користи формалну резолуцију из 2007. године чиме се наставља континуитет погрешне политике коју је заступао Коштуница, који је и лидер Демократске странке Србије.

Лидер ЛДП-а је навео да се власт држи става да "Коштуница не ваља али његове ставове ћемо ми да преузмемо да бисмо преузели и његове бираче", и истакао да је таква политика погрешна.

Јовановић је рекао да се као формални аргумент за неулазак у НАТО потеже резолуција о војној неутралности, а после и рат из 1999. година "уместо да у први план ставимо оно што је суштина нашег чланства НАТО".

"Ниједна источноевропска земља није постала чланица ЕУ, а да претходно није била у НАТО", рекао је Јовановић, истичући да алијанса више није само војни савез, већ да је прерастао у безбедносни.

По његовим речима, чланство у том безбедносном савезу омогућиће више страних инвестиције, а мање камате на кредите у Србији, као и већи прилив свежег новца.

"Без чланства у НАТО нема ни пластеника са паприкама у Лесковцу", рекао је лидер ЛДП-а додајући да се то односи и на велике инфраструктурне пројекте у Србији.

Наведено је и да 'брз улазак у НАТО и његово присуство на Косову представљају и један сегмент нове полтике према Косову за коју се залаже ЛДП".

Помоћ у решавању питања Санџака

Јовановић је рекао да ће ЛДП подржати Владу Србије уколико буде уцењена због начина решавања проблема у Санџаку и понудио помоћ председнику Борису Тадићу у решавању тих проблема.

Он је оценио да су министри Расим Љајић и Сулејман Угљанин најодговорнији за ситуацију у Санџаку и истакао да ЛДП има довољно посланика да заштити Владу од "уцене која би пратила идеју председника државе да се активно умеша у решавања санџачког питања".

Лидер ЛДП-а је затражио и састанак са Тадићем, посвећен решавању свих проблема у Санџаку, одмах по повратку председника из САД.

"Опстанак Владе (по питању Санџака) се често потеже као аргумент због зависности њеног опстанка од неколико посланика...свако ко се плаши за опстанак Владе због спремности да учествује у решавању санџачког проблема треба да зна да може да рачуна на подршку ЛДП-а", рекао је Јовановић.

Нова економија

Лидер ЛДП рекао је да та странка предлаже нову економију, која подразумева да се држава повуче из економије, односно "демонтажу партијске државне економије".

Много је аргумената за то - јавна предузећа, као највећи губиташи, гротескни кадрови који их воде, као и сви лоши ефекти криминалне приватизације НИС, навео је Јовановић.

У политици за младе ЛДП предлаже да се смање порези и доприноси за први посао младих до 35 година и олакшице за куповину првог стана.

"Никада није био већи проценат незапослености младих у Србији, млади су закон, на билборду. А шта држава чини да млад човек добије посао, осим што му нуди чланску карту, као предуслов", упитао је Јовановић.

За проблем пензионера, политика ЛДП предвиђа да се пре доношења закона, уведе ред у пензиони систем, првенствено да се установи тачан број пензионера у Србији.

Прво треба да се раздвоји рад од нерада, сваког лажног инвалидског бензионера казнити, зато што другом узима пензију, као и оне који су партијском подобношћу у пензији више него што су провели у радном односу, рекао је Јовановић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије