Напредак у процесу интеграција

Створена је повољнија клима, када се говори о напредку у процесу европских интеграција, како у Србији тако и у ЕУ, рекла директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић.

Клима за прихватање кандидатуре Србије за чланство у ЕУ је побољшана, али ће се на мишљење Европске комисије о кандидатури чекати неколико месеци, најавили су српски званичници, који су крајем прошле недеље разговарали са европским комесаром за проширење, Штефаном Филеом.

"Створена је повољнија клима када се говори о напретку Србије, када се говори о процесу европске интеграције, како у Србији тако и у Европској унији", рекла је директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић гостујући у Дневнику РТС-а.

Делевићева је истакла да очекује да се повољна клима одржи и нагласила да је неопходно да се улаже у испуњавање критеријума и да може да се капитализује формалним напретком кроз процес европских итеграција.

"Чини се да смо прошле године, када смо имали сличну ситуацију са ССП, научили да једном када почне да се ствара повољна политичка клима, питање је тренутка када ће доћи до напретка и не треба размишљати о томе да ли ће то бити првог месеца или следећег. Треба бити свестан да се сваки дан исплати", навела је Делевићева.

Делевићева је подсетила да је одржан Дан Србије у европском парламенту, где је обављен детаљан разговор са европским посланицима и другим заинтересованима за европску перспективу Србије, као и да је основана група "Српско пријатељство", која у европском парламенту има више активности у том процесу европских интеграција.

Косово није формални услов 

Делевићева је навела да Косово није формални услов за процес европских интеграција и додала да не би требало сумњати да "ЕУ очекује да види да се отворена питања решавају на начин који цели регион приближава ЕУ и да то чинимо на конструктиван начин".

"Унутар ЕУ не постоји консензус о томе да Косово јесте држава, али постоји чврст консензус да цео регион треба да напредује ка ЕУ, да буде обухваћен овим процесом и да би требало сви да буду укључени у регионалну сарадњу, а да ЕУ не треба да одустаје од утицаја који стиче пратећи овај процес", навела је Делевићева.

Према њеним речима, за нас је важно да узмемо у обзир и оно о чему нема консензуса, али заиста и оно о чему има консензуса и да се потрудимо, као што је то био случај са резолуцијом, да будемо катализатор постизања јединства, а не потенцирања нејединства у оквиру ЕУ.

Делевићева је истакла да процес европских интеграција подразумева да се отворена политичка питања решавају на начин који уважава владавину права, поштовање људских и мањинских права и на начин који земљу приближава ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара