УРС: Нови програм децентрализације

Уједињени региони Србије ће у наредних месец дана предложити нови програм децентрализације и регионализације, Млађан Динкић поводом обележавања 100 дана УРС. Србија ће током следеће године постати кандидат за чланство у ЕУ, оценио Динкић.

Председник Уједињених региона Србије (УРС) Млађан Динкић најавио је да ће та политичка организација у наредних месец дана предложити нови програм децентрализације и регионализације Србије.

Динкић је на конференцији за новинаре поводом 100 дана рада УРС, рекао да ће тај програм бити предмет јавне дебате јер, како је најавио, у наредне две године треба да дође до уставних промена које ће омогућити примену тог плана.

Динкић је напоменуо да је са коалиционим партнерима договорено и доношење закона о јавној својини, односно повраћају имовине локалним самоуправама, о коме би Скупштина Србије требало да расправља на првој седници јесењег заседања.

Динкић је навео и да је покренут процес деконцентрације државних институција, да су неке од њих измештене из Београда, те најавио да ће тај процес бити настављен и у наредном периоду, измештањем Фонда за развој у Ниш, Агенције за финансирање извоза у Ужице...

Говорећи о резултатима УРС у прва три месеца рада, Динкић је подсетио да је та политичка опција основана са идејом промене политике у Србији и њеног усмеравања ка обичним људима и решавању њихових животних проблема.

УРС је, према његовим речима, до сада интезивно радила на смањењу незапослености у унутрашњости Србије и борби да се млади задрже у својим срединама.

Тако су, како је Динкић навео, бројни страни инвеститори дошли у Крагујевац, Ниш и друге градове Србије, те најавио да ће и у будуће УРС радити на довођењу инвеститора и отварању нових радних места.

УРС је, према његовим речима, до сада изашла на једне изборе - у општини Бор, где је и победила и потом формирала власт.

Динкић је изразио очекивање да ће УРС на наредним локалним изборима бележити добре резултате, али и да ће грађани дати подршку тој политичкој опцији на будућим редовним парламентарним изборима.

Иако је циљ УРС при оснивању био да буде трећа политичка опција у Србији, Динкић верује да има шансе да освоје и друго место.

Заменик председника УРС и градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић истакао је да без децентрализације нема потпуне демократизације државе и као пример истакао свој град.

"У Крагујевцу се може видети све оно за шта се залаже УРС. Крагујевац пре 'Фијата' и после 'Фијата' није исти и на исти начин треба да се размишља и у другим градовима Србије", напоменуо је Стевановић.

Кандидатура за чланство следеће године

Председник УРС-а, такође, је изјавио да је "јасно да Србија мора да убрза пут ка ЕУ" и додао да је прилично сигуран да ће постати кандидат за чланство у ЕУ током следеће године.

"Нисам сасвим задовољан којом бризном се крећемо ка ЕУ и којом решавамо нека животна питања грађана", рекао је Динкић.

Динкић је навео да ће Србија током следеће године постати кандидат за чланство у ЕУ што је био разлог зашто је имала конструктиван прилаз ка земљама чланицама уније приликом усагласавања Резолуције коју је 9. септембра усвојила Генерална скупштина УН.

"Морали смо да имамо кунструктиван прилаз према чланицама ЕУ када смо усаглашавали резолуцију, а да се истовремно нисмо одрекли Косова. Дакле, никада нећемо признати независност Косова. Желимо буквално да остваримо слоган и ЕУ и Косово", поручио је Динкић.

Лидер Г17 плус је рекао да апсолутно подржава резолуцију која је усаглашена са ЕУ и да је такву требало поднети одмах, а не дозволити да се изгуби месец дана са текстом који није био усаглашен са онима са којима желимо да сарађујемо.

"Не можемо усаглашавати текст са Африком ако желимо да будемо чланови ЕУ", рекао је Динкић.

Упитан да прокоментарише најаву о укрупљавају опозиције у циљу расписивања ванредних парламентарних избора, Динкић је рекао да не размишља о потезима опозиције.

Додао је да би било боље да је опозиција јача јер би тада и републичка влада била још одговорнија.

"Штета је што опозиција није јача, а оно што ми се чини је да ће на наредним изборма имати много мање гласова него на прошлим", рекао је Динкић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара