О кандидатури у октобру

Прослеђивање апликације Србије за чланство у ЕУ Европској комисији биће на дневном реду наредне седнице Савета министара у октобру, договорили се шефови дипломатија Европске уније Бриселу.

Шефови дипломатија Европске уније једногласно су закључили да је нужно послати "јасан и повољан сигнал за напредак Србије на путу у Европу" и договорили да се у октобру званично одлучи о налогу Европској комисији да изради "мишљење" о спремности Србије да постане кандидат за чланство у ЕУ.

Одлуку су саопштили шефови дипломатија председавајуће ЕУ Белгије Стевен Ванакере, Шпаније Мигел Анхел Моратинос и Словачке Микулаш Џуринда.

Моратинос је рекао да "повољна порука Србији мора бити непогрешива" због подршке коју је Београд дао заједничкој резолуцији о Косову у УН.

Ванакере је нагласио да ће, у својству председавајућег ЕУ, званично ставити на дневни ред предлог да се српска кандидатура за чланство проследи Европској комисији.

"Ја преузимам обавезу да то ставим званично на дневни ред, а кад то учиним имам разлога да верујем да ће то бити усвојено", објаснио је белгијски министар.

"Многе земље ЕУ су нагласиле да конструктиван став Србије не може остати без награде", додао је Ванакере.

"Тренутно једна чланица Европске уније још треба да се додатно посаветује с парламентом", навео је Моратинос, рекавши да је у питању Холандија од које су остали европски партнери добили уверавања да је наклоњена захтеву Европској комисији да спреми "мишљење" о кандидатури Србије.

И премијер Мирко Цветковић рекао је раније данас да ће кандидатура Србије за чланство у Европској унији бити прослеђена у октобру.

Дежер: Партнерски однос Србије и ЕУ

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер рекао је да изграђивање партнерства и сарадње Србије и Европске уније отвара терен за даље кораке ка чланству Србије у Унију.

Дежер је оценио да ће бити потребно пет до осам месеци да Европска комисија утврди став о спремности Србије за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ.

"Европска унија је задовољна што је је усвојена заједничка Резулиција Србије и ЕУ о Косову, што потврђује опредељеност Србије за чланство у ЕУ", истакао је Дежер на представљању пројекта "Јачање јавних набавки у Србији" који је одобрила ЕУ.

Дежер је додао да Србији предстоји напоран рад у поступку прикључења ЕУ.

Шеф Канцералије Владе Србије за европске интеграције Милица Делевић рекла је да између Србије и ЕУ постоји партнерски однос који је од дугорочне важности и да у испуњавању услова за придруживање Србије тој заједници не постоји никакава трговина.

То што су Србија и ЕУ усагласиле Резолуцију о Косову, према њеним речима, неће омогућити да Србија брже добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

"Придруживање Србије ЕУ зависи од тога колико радимо на унапређењу окружења у Србији", нагласила је Делевић.

Европска перспектива Србије

Шеф дипломатије Словеније Самуел Жбогар, земље која је предложила разматрање захтева за кандидатуру, оценио је пре састанка да "ЕУ мора послати прави сигнал" Србији, после договора и изгласавања заједничке српско-европске резолуције о Косову у Уједињеним нацијама.

За нове кораке на путу Београда у Европу заложили су се министри више чланица ЕУ, укључујући претходно уздржану Немачку.

Шефови дипломатија Шпаније, Финске, Белгије, Аустрије, Немачке, Шведске и Италије подвукли су да Брисел мора опипљиво показати Србији да потпуно уважава изузетан напор Београда у усаглашавању става са ЕУ у УН, уз спремност да крене у преговоре са Приштином уз "добре услуге" европске двадесетседморице.

Вршилац дужности министра спољних послова Грчке Димитрис Друцас рекао је, уочи састанка у Бриселу, да је европска перспектива Србије од кључног значаја са европску будућност целог Западног Балкана.

"Европска унија, ми државе чланице, требало би да пошаљемо јасну поруку да подржавамо европски пут Србије и требало би да затражимо од Европске комисије да отвори преговоре", рекао је Друцас и оставио отвореном могућност да већ данас буде учињен први корак.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара