Џуџевић оптужује Зукорлића

Бошњачко национално веће, на чијем је челу Есад Џуџевић, осудило је "лажно представљање чланова Бошњачке културне заједнице и службеника Мешихата које предводи Муамер Зукорлић за чланове тог већа".

Извршни одбор Бошњачког националног већа, које предводи Есад Џуџевић, најоштрије је осудио, како се наводи, "лажно представљање чланова Бошњачке културне заједице и службеника Исламске заједнице у Србији и тражи хитно понављање избора".

У саопштењу се наводи да на тај начин Бошњачка културна заједница, под окриљем муфтије Муамера Зукорлића и његових следбеника, обмањује домаћу и међународну јавност представљајући се као Бошњачко национално веће у Србији.

Наводи се и да Санџаку нису потребни међународни посматрачи већ инвестиције.

Извршни одбор такође осуђује релевантне државне институције које у томе подржавају Зукорлића и "својим нечињењем потпирују унутар бошњачке сукобе и дестабилизацију читавог санџачког региона".

Извршни одбор Бошњачког националног већа позива Министарство за људска и мањинска права да под хитно испоштује законске одредбе и што пре распише нове изборе за Бошњачко национално веће.

На тај начин спречиће се сценарио који, како се тврди, по задатку спроводи Муамер Зукорлић, а у циљу дестабилизације Санџака и одвраћања страних инвеститора, као и угрожавања процеса остваривања националних права санџачких Бошњака у Србији, јер Санџаку нису потребни посматраци већ, како се истиче, инвестиције.

На јунским изборима за Национални савет Бошњака учествовале су три изборне листе, а највише мандата добила је Бошњачка културна заједница на челу са муфтијом Муамером Зукорлићем.

Како су представници Бошњачке листе и Бошњачког препорода бојкотовали конститутивну седницу, Савет је формирала Бошњачка културна заједница са 17 освојених мандата, од 35 и уз помоћ двојице већника са листе Бошњачког препорода.

Министарство за људска и мањинска права, међутим, тако формирано веће не признаје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара