Дванаест наставника за једног ђака

Косовске власти запослиле су 12 наставника, портира и спремачицу због једног ђака горанске националности у школи "9. мај" код Драгаша, који се определио да похађа школу на албанском језику.

Само један од 117 ђака горанске национаности из Основне школе "9. мај" у Рапчи код Драгаша, ове године се определио за наставу на албанском и због њега су косовске просветне власти запослиле 12 наставника, портира и спремачицу.

Директор ОШ "9 мај", која ради у систему Владе Србије, Хамит Исљами је КиМ радију из Чагалвице рекао да је реч о о ћерки локалног руководиоца који ради у директоријату за заштиту националних мањина.

Исљами је након вишемесечног притиска и интервенције Косовске полиције морао да уступи две просторије косовском министарству за науку и технологију које је за ту ученицу горанске заједнице
организовало наставу по косовском образовном систему, преноси КиМ радио.

Заменик министра за образовање, науку и технологију у Влади Косова Агим Хисени рекао је радију да је све урађено у складу са важећим правилима.

"Покушали смо да дамо све од себе да омогућимо нормално образовање без обзира на националну припадност и опредељени смо у том смеру. Ми смо институција добре воље која омогућава наставу, без обзира да ли се ради о једном или о више ученика, без обзира да ли је број наставника већи од броја ученика", рекао је Хисени.

Из школске управе Министарства просвете Владе Републике Србије у Косовској Митровици је речено да "никоме неће оспорити право и жељу да похађа наставу на ком језику и по наставном плану и програму који изабере".

И поред различитих облика притисака да се пређе на косовски систем, основно и средње образовање у Гори по наставном плану и програму Србије наставља да похађа 1.200 деце.

Настава ученицима који прихватају план и програм Републике Србије ни ове године није била дозвољена у ОШ "Браћа Јерковић" у Драгашу и ОШ "5. октобар" у Крушеву, па су часови почели у истуреним одељењима у селима Глобочица, Кукуљане и Љубовиште.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара