Тадић сутра у Бриселу

Председник Србије Борис Тадић разговараће у Бриселу са високом представницом Европске уније за спољну политику Кетрин Ештон о нацрту резолуције о Косову. ЕУ ускладила ставове за договор са Србијом, потврђено РТС-у.

Председник Србије Борис Тадић разговараће сутра са шефом дипломатије Европске уније Кетрин Ештон у Бриселу.

Тадић и Ештонова имаће радну вечеру, а њихов разговор могао би да буде прилика да се, после вишедневних дипломатских контаката на различитим нивоима, пронађе компромисно решење које не би прешло "црвену линију" Београда.

Најављујући сусрет са Ештоновом, Тадић је рекао да Србија жели да се питање Косова и Метохије решава у договору са европским партнерима.

Тадић је раније потврдио спремност Србије да сарађује са Европском унијом у тражењу компромиса, али је нагласио да Србија неће пристати на документ који би био на штету националних интереса Србије.

"Решење је могуће у конструктивном дијалогу, уз уважавање права сваке земље и сваког народа", нагласио је председник Тадић и додао да то отвара перспективе земаља западног Балкана да постану чланице ЕУ, али и Унији да пронађе свој интерес у региону.

Србија,  подвукао је Тадић, неће признати независност Косова.

Министар спољних послова Вук Јеремић изјавио је да Србија не преговара о повлачењу резолуције, већ о изменама у тексту тог документа. Јеремић ће сутра отпутовати у Њујорк, где ће имати састанке са представницима земаља чланица УН, уочи гласања у Генералној скупштини.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је Србија спремна на компромис када је реч о Резолуцији о Косову, али не и да тим документом буде верификована независност Косова.

Председник Одбора за спољне послове Скупштине Србије Драгољуб Мићуновић оценио је да би за Србију било најбоље да се постигне договор са Европском унијом и САД о нацрту резолуције који је Србија поднела Генералној скупштини УН .

По његовим речима једно од могућих решења је било да ЕУ у облику амандмана предложи другачију формулацију спорних делова, а да Србија потом прихвати те амандмане и да резолуција буде усвојена, а друга варијанта је да Београд ради на прављењу нове заједничке резолуције са Шпанијом и Грчком.

Мићуновић је у разговору за Радио Слободна Европа рекао да повлачење резолуције делује капитулантски, али да чак и ако би резолуција прошла Србија би се нашла на супротним странама Европе и Америке, што би погоршало односе на дуже време.

Према речима Мићуновића, Европи су засметала два места,  декларативно изјашњавање да се осуђује свака једнострана сецесија и отварање питања статуса.

"Наши представници иду у Брисел да наставе те разговоре. Претпостављам да ћемо доћи до неког компромиса и до заједничког решења", рекао је Мићуновић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије