(Не)јединство око резолуције

Власт и опозиција различито реагују на информације да се са Бриселом и Вашингтоном тражи компромис за резолуцију о Косову. Србија за заједнички именитељ између националних интереса и евроинтеграција, поручује Дачић. Напредњаци траже да се одговори, пише ли се, и с ким, нова резолуција. ДСС против уцена. ЛДП тражи одговорност шефа дипломатије.

На информације да Србија са Бриселом и Вашингтоном тражи компромисно решење за резолуцију о Косову и Метохији, реаговали су представници власти и опозиције.

"Србија не жели никог да провоцира и руководство покушава да нађе заједнички именитељ између заштите националних и државних интереса и европских интеграција које су приоритет", рекао је министар полиције Ивица Дачић, истичући да је питање да ли ће се доћи до компромисног предлога, због велике удаљености полазних, и за неке државе коначних позиција.

С друге стране опозиција има своје захтеве-напредњаци да се одговори, пише ли се и с ким нова резолуција, ДСС да се власт одупре притисцима и уценама, док ЛДП тражи одговорност шефа српске дипломатије.

"Без обзира на важност гласања у Генералној скупштини, Србија 9. септембра не ставља тачку на питање Косова и Метохије", рекао је министар Расим Љајић и додао да ће се наставити са спречавањем могућих признавања косовске независности.

Он сматра да је маневарски простор Србије скучен, али да не треба заборавити да се после Генералне скупштине читава ствар измешта пред Савет безбедности, где се, без савезника Русије и Кине, ништа лоше за Србију неће догодити.

"Најгоре решење је ако бисмо оставили утисак код земаља које су нас подржавале да одустајемо од досадашње политичке и дипломатске борбе, и то је без икакве сумње, без обзира на резултат гласања, најгора солуција по нас", рекао је министар Расим Љајић.

"Дакле, морамо да водимо рачуна да не изгубимо досадашње политичке савезнике и велики број земаља које су нас подржавале у овој политичкој борби. И то је за мене апсолутно најважнији и то има много већи примат него чак и број земаља које ће подићи руку за овај или онај текст резолуције", оценио је министар.

Љајић је истакао да "зато морамо да тражимо ону врсту компромиса да елиминишемо такав могући утисак који би се створио и с друге стране да дођемо до текста резолуције који је за нас прихватљив и који ни на индиректан начин чак неће признати, фактичко стање, односно да је Косово прогласило независност".

ДСС: Повлачење најгора одлука

Лидер ДСС Војислав Коштуница позива власт да се одупре притисцима западних сила, јер верује да је повлачење или измена резолуције под уценама најгора могућа одлука, с последицама неупоредиво горим од пораза у Уједињеним нацијама.

Коштуница напомиње да је ово важан тренутак када Србија мора да покаже да је држава која стоји иза својих одлука и да их не мења под притисцима и уценама, као што то раде марионетске творевине.

Напредњаци понављају да је резолуција у договору са великим силама могла бити написана још пре месец дана. Од власти траже да саопшти шта се дешава са предлогом резолуције и да ли ће бити измене текста.

"Само нека нам кажу коначно једну ствар, да ли ми имамо предлог резолуције или га немамо, јел тај предлог резолуције прави Шпанија или прави Србија, да ли га правимо са овом земљом или са оном земљом и шта ће писати у тој резолуцији. Ја мислим да је то минимум који грађани Србије желе да знају", каже Александар Вучић, заменик председника СНС.

Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић очекује постизање компромиса са Европском унијом, и каже да је одмах било јасно да Србија нема шта да тражи у Генералној скупштини. ЛДП ће зато покренути питање одговорности шефа српске дипломатије Вука Јеремића.

После најава европских званичника да је могуће започињајње нових преговора , косовски премијер Хашим Тачи поручује да је спреман да седне за исти сто са Србијом.Тако би се каже, превазишле разлике и дубоко непријатељство и окренули будућности и интегрисали у Европску унију. Он је у ауторком тексту за лондонски лист Гардијан нагласио да се "радује сарадњи између две независне и суседне државе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије