Косовско питање дели свет

У решавању проблема статуса Косова српске власти се противе само једностраном проглашењу независности покрајине, рекао за Си-Ен-Ен Вук Јеремић. Косово је питање које дели УН, ЕУ, НАТО, а то се може премостити само заједничким решењем, оценио Јеремић.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да се српске власти у решавању проблема статуса Косова противе само једностраном проглашењу независности покрајине.

"Једино чему ми кажемо 'не' јесте једнострано проглашење отцепљења", рекао је Јеремић у интервјуу телевизијској мрежи Си-Ен-Ен.

Подсетивши да "две трећине света" не признаје Косово као независну државу, шеф српске дипломатије указао је на то да је статус покрајине питање које уноси поделе и да је једини начин да се неслагања премосте, проналажење заједничког решења.

"То је питање које дели Савет Безбедности УН, чланице УН, државе ЕУ, земље чланице НАТО-а и једини начин је да се то премости јесте да се донесе заједничко решење", рекао је министар.

Упитан да ли је на Балкану могућ нови рат, Јеремић је поновио да је српска влада посвећена проналажењу решења за статус Косова мирним средствима и да, у борби за своје ставове, користи искључиво дипломатска, политичка и легална средства.

Српски министар је нагласио да је разлог зашто не треба признати једнострано проглашену независност Косова тај што би то био преседан у досадашњој историји Уједињених нација.

"То би било први пут да је, у историји УН, једна отцепљена територија добила државност, без пристанка матичне државе. Ако се то догоди са Косовом, сутра ће моћи да се догоди било где у свету", рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да, у сваком случају добијања државности "до данас, после 1945. године, по повељи УН", свака земља је добила независност, уз пристанак матичне државе.

"Ми се боримо не само за наше уставно право, већ и да спречимо да се тај преседан догоди", закључио је српски министар.

На констатацију новинара да свет памти Милошевићеву Србију, која је данас демократска земља у успону, Јеремић је узвратио да је лично увређен што се Србија памти само по том времену.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара