Британија тражи дораду резолуције

Велика Британија понудила Београду договор о тексту Резолуције о Косову, сматрајући да језик употребљен у документу који је Србија у среду предала у седишту УН "није прихватљив".

Британија је изненађена одлуком Србије да сама поднесе Резолуцију о Косову Генералној скупштини УН и сматра да то може довести до сукобљавања Србије и ЕУ у светској организацији, изјавио је британски амбасадор у Србији Стивен Вордсворт.

"Ми сматрамо да је боље да Србија и ЕУ на овоме раде заједно и да се договоримо како ћемо ићи напред, него да свака страна ради одвојено, јер тако можемо да завршимо на терену конфронтације. Не чини нам се смислено да се Србија и ЕУ конфронтирају у Њујорку, док, истовремено, Србија тврди да жели да постане чланица ЕУ", рекао је Вордсворт Би-Би-Сију.

Како преноси Би-Би-Си, Форин офис је саопштио да је разочаран, зато што је Србија поднела резолуцију УН, а да се претходно није консултовала са ЕУ, иако је пружила уверавања да ће се консултовати. Форин офис наводи да би Генерална скупштина требало да усвоји неутралну резолуцију како би се Србија и Косово охрабрили да почну сарадњу.

Вордсворт је рекао да су после мишљења Међунароног суда правде (МСП) званичници ЕУ радили са српским колегама на састављању заједничке резолуције која би била послата Генералној скупштини УН, чему су били присутни и представници САД.

Британски амбасадор је навео да је почетком недеље у Бриселу разговарано о елементима заједничке резолуције и да се мислило да ће се консултације наставити, али да је у уторак, по подне, министарство спољних послова Србије позвало представнике петорке - САД, Британије, Француске, Немачке и Италије - поделило нацрт резолуције и тражило коментаре.

"Зато нас је изненадила информација коју смо добили касније тог дана, да је Србија у УН већ поднела нацрт своје резолуције, претходно не информисавши званичнике ЕУ или петорке", рекао је Вордсворт.

Вордсворт је рекао да му је сутрадан, у министарству, речено да је Србија била забринута због најава да ће Албанци поднети свој нацрт резолуције и да је Србија брзо реаговала, како би своју резолуцију доставила прва.

Заједнички нацрт резолуције

"Рекао сам им да не знам за постојање било какве албанске резолуције. Касније тога дана, то сам проверио с колегама у Њујорку и на основу тога сам питао МИП да ли је могуће повлачење предлога, како би се вратили свом изворном плану и договорили заједнички нацрт резолуције ЕУ и Србије", рекао је британски амбасадор.

"Ми бисмо још увек волели да договоримо заједнички нацрт резолуције. Сматрамо да је то разумно с наше стране, али и стране Србије која жели да постане чланица ЕУ. Било би много боље, ако бисмо могли да усагласимо текст с којим се сви слажемо, који би могли проследити Генералној скупштини УН и да, потом, наставимо разговоре о практичним питањима која се тичу чланства Србије и региона у ЕУ", рекао је амбасадор.

Поводом нацрта српске резолуције, Вордвсорт је рекао да се државе које су признале Косово не могу сложити с "нечим што би пред Генералном скупштином УН практично поништило декларцију о независности".

"Али постоји начин да се усагласи текст који би задовољио интерес обе стране, док језик који се користи у овој конкретној резолуцији за нас није прихватљив", рекао је Вордсворт.

Он је додао да "нема смисла" тражити разговоре о статусу, јер влада Косова на то не би пристала, нити би је у то неко убеђивао.

"Нема смисла организовати разговоре који се не могу десити. Постоје бројне ствари о којима можемо разговарати и о којима би Београд и Приштина требало да разговарају за добробит људи из свих заједница које на Косову живе", рекао је британски амбасадор.

Број коментара 67

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара