Делегација Србије у ПС НАТО и Канцеларија за КиМ: Придружено чланство Приштине опасан преседан и награда за терор над Србима

Пријем тзв. Косова као придруженог члана Парламантарне скупштине НАТО оголио је сву политику двоструких аршина Запада који је још једном наградио своје чедо за сва кршења споразума и терор над српским народом на Косову и Метохији, изјавио је директор Канцеларије за KиМ Петар Петковић. Биће додатно погоршани услови за живот Срба на Косову и Метохији, саопштила је Делегација Србије у ПС НАТО.

Петковић је, поводом данашње одлуке Парламентарне скупштине НАТО да скупштина тзв. Косова добије статус придруженог члана, поставио питање какве су то санкције Запада против Приштине када је тзв. Косово током тих санкција добило визну либерализацију, учествује на свим међународним скуповима и напредује ка одређеним међународним организацијама, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

"Да ли су унапређеним статусом придруженог члана у Парламентарној скупштини НАТО Курти и Приштина награђени за упуцавање Срећка Софронијевића, Драгише Гаљка, браће Стефана и Милоша Стојановића? Да ли су овај статус заслужили због годишњице насилног упада и преузимања општина на северу КиМ, које држе противно вољи већински српског народа на северу који даноноћно малтретирају и обесправљују или можда тај статус заслужују тиме што 12 месеци забрањују улазак српске робе на КиМ? Да ли је одбијање Приштине да више од 11 година не формура ЗСО заправо заслуга за статус придруженог члана у ПС НАТО?", нагласио је Петковић.

Указао је да је јасно као дан да терор премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија наилази на отворену подршку моћних сила које су спремне да зажмуре на сва непочинства режима у Приштини, уколико то одговара њиховим геополитичким циљевима.

"Као што смо на делу видели да никакве гаранције ни ЕУ ни НАТО не важе када су Срби у питању, тако сведочимо још једном суноврату вредности зарад нечијих геополитичких интереса на простору Западног Балкана. Сведоци смо како многи, нарочито у последње време, врше снажан притисак на Србију и српски народ, јер јасно је да је јака Србија на челу са Александром Вучићем трн у оку бројним западним моћницима", навео је Петковић.

Додао је да је српски народ претрпео много у својој историји, али да никада није дозволио да му, како је навео, "продају рог за свећу, па неће ни сада".

"Прозрели смо итекако ове игре Куртија и Запада и сигурно нећемо насести на њих. Наше је да чувамо мир и српски народ на Косову и Метохији и то ћемо наставити да чинимо колико год околности биле тешке", истакао је Петковић.

Делегација Србије у ПС НАТО: Одлука опасан преседан

Делегација Скупштине Србије у Парламентарној скупштини НАТО саопштила је да данашња одлука те организације да тзв. скупштина Косова добије статус придруженог члана представља опасан преседан и да ће тиме бити додатно погоршани услови за живот Срба на Косову и Метохији.

Делегација Скупштине Србије у ПС НАТО истиче да није била консултована током процеса доношења ове одлуке, а да резултати гласања показују да није било консензуса у оквиру Парламентарне скупштине НАТО. Делегација Србије је навела у саопштењу да, поред посланика из земаља које нису признале једнострано проглашену независност тзв. Косова – Шпаније, Румуније, Словачке и Грчке, овакву одлуку нису подржали ни посланици из земаља које су га признале – Француске и Италије, а да је делегација Мађарске гласала против ове одлуке.

Српска делегација је захвалила делегацијама које су показале разумевање за наше аргументе, које су, како се наводи, одолеле притисцима и које су се заложиле да таква одлука не буде усвојена. У саопштењу се истиче и да представницима наше делегације није било омогућено да се јаве за реч пре гласања о додељивању статуса придруженог члана тзв. скупштини Косова, нити након потврђивања oве одлуке.

Делегација је у саопштењу указала и да Срби на КиМ већ живе у условима који су у потпуности неприхватљиви у данашњој Европи, односно да "живе као у гету". Делегација је оценила и да је одлуком ПС НАТО премијер привремених пришитнских институција Аљбин Курти награђен за све једностране потезе које је спроводио током последњих неколико година, на које су га, како се додаје, упозоравали и ЕУ и НАТО и други међународни фактори.

"Награђени су добро планирани, континуирани, систематски и широко распрострањени етнички мотивисани напади на српско цивилно становништво, због којих је 15 одсто српског становништва напустило територију Косова и Метохије у последњих годину дана, а због којих се 212.000 српских и других неалбанских интерно расељених лица никада није вратило", указује се у саопштењу.

Делегација Скупштине Србије оцењује и да су овом одлуком ПС НАТО додатно охрабрене привремене институције у Приштини да не спроводе постигнуте договоре, укључујући и формирање Заједнице српских општина, што је обавеза која је успостављена пре више од 11 година. "Оваквом одлуком прекршена је Резолуција 1244 Савета безбедности УН и сви до сада постигнути договори у оквиру дијалога Београда и Приштине", закључује се у саопштењу делегације Србије.

четвртак, 25. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару