Делегација српског парламента у Софији на заседању Парламентарне скупштине НАТО

Чланови делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини НАТО започели су учешће на пролећном заседању НАТО састанком са лордом Марком Ланкестером, који је известилац за нацрт извештаја "Западни Балкан - обновљени безбедносни изазови на вратима НАТО", који ће бити разматран на састанку Одбора за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине НАТО.

Током састанка народни посланици су изнели низ коментара на текст извештаја, посебно на део који се односи на ситуацију на Косову и Метохији, саопштено је из Народне скупштине.

Лорду Ланкастеру су уручене детаљне примедбе и коментари наше делегације, које се поред осталог односе на потребу да се заузме непристрасан однос према Косову и Метохији, који би био у складу са декларисаном политиком НАТО према овом питању.

Указано је на низ историјски нетачних података и на чињеницу да извештајем нису обухваћени подаци о насиљу којем су Срби на КиМ у континуитету изложени, услед низа једностраних потеза Приштине.

Указано је на низ потешкоћа са којима се суочавају Срби на КиМ у остваривању својих фундаменталних људских права. Истакнута је чињеница да Приштина не испуњава обавезе преузете Бриселским споразумом, те да већ 11 година није формирана Заједница српских општина, што додатно генерише нестабилност и тензије.

Посебно се подсећа да су, у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, припадници мисије КФОР једине легитимне оружане снаге, те је стога трансформација такозваних "косовских безбедносних снага" у супротности са међународним правом.

Лорд Ланкастер је изразио разумевање за ставове које је наша делегација изнела, указавши да је спреман да размотри детаљно сугестије и коментаре који су достављени, као и да уважи део изнетих аргумената. Оценио је да су поједини аргументи били посебно конструктивни.

Истакао је да је циљ извештаја да одржи пажњу НАТО и Кфор на регион Западног Балкана, односно осигура безбедност и сигурно окружење на КиМ, посебно имајући у виду безбедносне изазове у другим деловима света. Изразио је и спремност да у наредном периоду прихвати позив за посету Републици Србији, током припреме ажурираног текста извештаја, који ће бити разматран на јесењем заседању ПС НАТО у Монтреалу.

На пролећном заседању ПС НАТО, које се одржава од 24. до 27. маја 2024. године у Софији, учествују в.д. шефа делегације Наташа Јовановић, као и чланови делегације Горан Ракић и проф. др Зоран Драгишић.

Састанку је присуствовао и шеф Мисије Републике Србије при НАТО амбасадор Бранимир Филиповић.

Током заседања планиран је низ билатералних састанака чланова делегације Народне скупштине РС током којих ће бити народни посланици изразити снажно противљење могућности да такозвана "Скупптина Косова" унапреди свој статус у оквиру Парламентарне скупштине НАТО у статус придруженог члана.

уторак, 25. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару