Вучић након гласања: Људи који су желели да стигматизују српски народ нису успели и никад неће успети

Председник Александар Вучић се обратио на седници Генералне скупштине након гласања о резолуцији о Сребреници. Истакао је да се никада није десило у Генералној скупштини да гласање о геноциду није донето једногласно и да су неки људи хтели да искористе политичку моћ и политизују ову тему. Поручио је да су многи хтели су да ставе жиг на наше чело и да нису успели.

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је био у праву када је говорио о поделама које ће изазвати ова врста резолуције и шта ће нанети не само у региону из којег ја долазим, већ и овде у овом дому.

"Као што се сећате, никад се није десило у Генералној скупштини УН да гласање о питању геноцида није донето једногласно. Никад се то није десило. Ово се дешава по први пут зато што су неки људи хтели да искористе своју велику политичку моћ да политизују ову важну тему и то су и учинили", рекао је Вучић.

Како је додао, "без обзира на то колико смо дуго упозоравали да користе транспарентност и инклузивност и да то укључује цео процес, они нису слушали".

"Резултат је следећи – 84 земље су гласале за резолуцију, а 87 земаља које су овде биле присутне нису гласале за. У било ком националном парламенту овакав акт не би успео. Ово је једино место на свету где је такав документ донет", поручио је Вучић.

Оценио је да су поједини људи истицали значај амандмана, али да је то само значајно допринело већој конфузији.

"И само су желели да свој образ да сачувају тим амандманима и желели су да заварају неке државе чланице о правној природи овог питања", навео је Вучић.

Председник Србије је поменуо и питање правне одговорности, пошто су инсистирали да резолуција није ни против које нације, народа, али, како је рекао Вучић, овде је управо реч о томе.

"Зато што сви људи против којих је била подигнута оптужница у вези са Сребреницом, било злочина, геноцида, маскра, како год га зовете, они су већ осуђени на затворске казне. Сви они", рекао је Вучић.

Упитао је која је сврха ове резолуције.

"Управо пошто је донета резолуција 2015. једина сврха, једина намера је била да се стави морална и политичка кривица на једну страну, на један народ. На људе Србије и Републике Српске као дела Босне и Херцеговине. То је била једина намера. И да будем искрен, када је реч о легитимитету, то није успело", поручио је Вучић.

Додао је да људи који су желели да стигматизују српски народ нису успели и поручио да никада неће успети.

"Желели су да ставе жиг на наше чело и нису успели и никада неће успети. Поносан сам што сам данас имао прилику да браним право мало земље да јавно и гласно говори против оних веома моћних, не вређајући никога, поклонивши се жртвама, признајући све наше грешке, све злочине које су неки од наших сународника учинили, стојећи овде пред вама поносно и као поносан и достојанствен Србин који то зна", поручио је Вучић.

Напоменуо је да ће од сутра започети дијалог са бошњачким сународницима унутар Србије, зато што постоји значајна бошњачка мањина у Србији и поручио да "не само да ћемо задржати мир и стабилност моје земље, већ ћемо побољшати и унапредити наше односе".

"Ово је сада и за нас и ми ћемо радити на развијању мира и даћемо допринос томе", рекао је Вучић.

На крају се захвлио свима који нису гласали за резолуцију и свима онима који су отворили очи, а нарочито, како је рекао, српском народу који је више него икада био уједињен.

"Ништа никада не би могло боље ујединити српски народ од онога што се овде данас дешавало", навео је Вучић у обраћању након гласања.

недеља, 14. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару