Вучић: Високо политизована резолуција о Сребреници, продубиће ране

Председник Србије Александар Вучић изјавио је на Генералној скупштини УН, на којој се гласало о резолуцији о Сребреници, да је то високо политизована резолуција и позвао све земље чланице да не гласају за њу.

Председник Србије је поставио три питања на која Србија није чула адекватне одговоре од аутора  резолуције, пре свега од Немачке.

"Под број један, говорили су о индивидуалној правној одговорности, помињући овде црногорске амандмане. И питам вас, ако је тако, зашто се ова резолуција уопште и доноси? Зашто када је реч о индивидуалној правној одговорности, она је већ урађена, испоручена кроз оптужнице, кроз пресуде и сви ти људи који су били оптужени, они су већ и осуђени и осуђени на затворске казне. Нема никаквих појединачних имена у овој резолуцији, то се уопште и не помиње", поручио је Вучић.

Запитао је зашто се уопште доноси резолуција ако је УН већ донела резолуцију 2015. године у вези са геноцидом широм света.

"Зашто само овај случај, зашто само овај пример?", запитао је Вучић.

Он је рекао на почетку свог говора да му је тешко да говори после представника Немачке.

"Говорити против резолуције није лако из неколико разлога. Без обзира шта ви урадите, велики и моћни, они који су овде доминантни и у медијима, оптужиће вас за тешки злочин који се заиста десио у Сребреници, у ситуацији где је сва морална правда у њиховим рукама. Они ће да вас оптуже да потцењујете и минимизирате, зато што се усуђујемо да дигнемо глас против", рекао је Вучић.

Председник Србије је нагласио да жели да разоткрије неистине, и подсетио да се он поклонио жртвама сукоба у Босни, и положио цвет у Сребреници за све страдале Бошњаке.

"Тешко је да се говори после Немачке која важи за најважнију и која сматра да је непогрешиво овлашћена да даје моралне придике онима који се не слажу са њом", навео је Вучић.

Вучић је казао да ће ова резолуција направити поделу у региону и да ће морати да се ради на томе да се одржи мир и стабилност.

Српски народ је платио високу цену

Он је упитао зашто аутори резолуције нису говорили о геноциду које су починиле њихове земље, додајући да је Холокауст једини геноцид који су признале УН.

"Само се надам да ће сви други геноциди у складу са резолуцијом из 2015. године бити признати укључујући геноцид против српског народа у Првом светском рату. Вероватно нико од вас није чуо те чињенице да је Србија била земља број један у свету по броју жртава, пропорционално својој величини и броју становништва, са 28 одсто мртвих од свог укупног становништва, друга је била Француска са 10,5 одсто на основу података из Париске мировне конференције", рекао је Вучић.

У Другом светском рату рекао је да је српски народ било међу реткима у југоисточној Европи који је била антинацистички оријентисан и платио највећу цену у југоисточној Европи.

Указао је да је више од милион Срба било убијено, било од стране нацистичке, немачке или хрватских нациста.

"Зашто нису почели са том резолуцијом? Зато што им је била потребна ова резолуција баш у овом тренутку. И нећу да говорим о Гази и свим другим питањима данас, али нико не би требао да потцени људе овде у овој сали, јер ће сви све да разумеју", рекао је председник Србије.

Он је цитирао немачку представницу која је рекла да "подједнако жалимо жртве на свим странама" и упитао зашто нема те реченице у резолуцији.

"А знате зашто нема такве реченице у овој резолуцији? Зато што они то не мисле и зато што нису желели о томе ни са ким другим да разговарају", истакао је Вучић.

Продубиће се ране, отворити Пандорина кутија

Казао је да ће ова резолуција продубити поделу у региону.

"Подела ће бити све дубље и дубље. Да ли ће ова резолуција да обезбеди мир и стабилност у будућности? Имам доста сумње око тога. Мораћемо на томе да радимо да бисмо одржали мир и да бисмо одржали стабилност. И то ћемо и учинити", рекао је Вучић.

Он је упитао велике и моћне, неко би рекао и арогантне, зашто им је било потребно да врше толико велики притисак на државе чланице Уједињених нација у протеклих седам дана само против једне мале земље као што је Србија?

"Зашто сте претили државама, чланицама које нису хтеле да гласају за ову резолуцију говорећи да ако неће да гласају за ову резолуцију неће добити њихову подршку по економским и свим другим питањима. Је ли су то европске вредности, демократске вредности, или сте мислили да нећу моћи да говоримо о томе?", упитао је Вучић.

Вучић је поручио да "има једна мала земља са Балкана која се не плаши да гласно каже да ће гласати против ове резолуције зато што ће ова резолуција на крају отворити Пандорину кутију", додајући да ће се УН суочити са десетинама таквих резолуција по питању геноцида.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије