ЕУ осудила упад у Поштанске штедионице на КиМ, позива Приштину и Београд на дијалог

ЕУ је осудила затварање и конфискацију канцеларија Поштанске штедионице на Косову и позвала Београд и Приштину да се врате за преговарачки сто и прихвате компромисни предлог европског посредника у дијалогу, саопштено је у Бриселу.

У саопштењу портпарола Петера Стана се наводи да су операције Косовске полиције у понедељак на северу Косова ескалаторни и једнострани потез Приштине на који ЕУ гледа "са забринутошћу".

"Затварање и конфискација канцеларија Поштанске штедионице без претходне најаве или координације и само неколико дана након последњег састанка у оквиру дијалога, који се бавио питањем ових просторија , ескалирајући је потез противан духу нормализације", наводи се у саопштењу.

Истиче се да је "некоординирано деловање једне од страна поново угрозило имплементацију Споразума о путу ка нормализацији".

Операција косовске полиције угрожава и текуће преговоре о привременом решењу за људе погођене уредбом Пристине о готовинском пословању, наводи се у саопштењу Петера Стана

"У одсуству одрживих алтернатива, ова акција ће имати негативне ефекте на свакодневни живот косовских Срба и других заједница које испуњавају услове за финансијске трансфере из Србије", пише у саопштењу.

По оцени ЕУ, операција у понедељак поново је доказала да косовске власти “дају предност једностраним и некоординисаним акцијама, а не сарадњи са својим пријатељима и савезницима”.

Предвиђено је да се статус свих структура и служби које подржава Србија реши у оквиру Дијалога, у вези са успостављањем Заједнице општина са српском већином, саопштио је Стано.

"ЕУ апелује на Косово и Србију да се врате за преговарачки сто и да се сложе са најновијим компромисним предлогом који је предложио посредник у дијалогу, који омогућава корисницима да примају финансијске трансфере из Србије", наведено је у саопштењу ЕУ.

понедељак, 03. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије