На КиМ од данас трансакције само у еврима

Истекао је прелазни период који је такозвана централна банка у Приштини одредила за почетак примене уредбе којом се забрањује употреба динара на КиМ.

У Приштини су најавили да ће од данас бити предузете мере против свих оних који за готовинске трансакције на КиМ користе друге валуте осим евра, преноси РТК.

У прелазном периоду нису изрицане казнене мере, али су грађани информисани о примени уредбе о готовинском плаћању.

Комерцијалне банке које послују на КиМ добиле су инструкције да отворе нове филијале на северу.

Како је саопштила тзв. ЦБК, после 12. маја, све готовинске трансакције било где у покрајини морају да се обављају у еврима.

"Друге валуте осим евра, могу да се користе као вредност за складиштење у физичком облику или на банковним рачунима у неевро валутама, за вршење међународних плаћања у неевро валутама и за девизне активности", наводи се у уредби ЦБК.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, упитан пре неколико дана о завршетку прелазне фазе, поновио је да је тзв. ЦБК та која одлучује о таквим питањима, а не извршна власт.

Уредба тзв. ЦБК о забрани употребе динара у готовинским трансакцијама на Косову и Метохији ступила је на снагу 1. фебруара.

Из владе у Приштини тада су позвали централну банку да дозволи транзитни период за грађане који користе динаре како би се прилагодили новим прописима.

У Бриселу ће следеће недеље бити одржана седма по реду рунда дијалога Београда и Приштине, током које ће, како је најавио директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, главна тема поново бити "једнострана и противправна одлука Приштине да укине динар и динарски платни промет на Косову и Метохији".

Петковић је истакао да одлука о укидању динара на Косову и Метохији угрожава опстанак српског народа у покрајини и доводи у питање функционисање и постојање свих српских институција.

"Ово ће бити седми по реду састанак у Бриселу поводом одлуке Приштине да укине динар на Косову и Метохији, али су нажалост сви досадашњи састанци показали да не постоји реалан приступ, али ни политичка воља Приштине да се овај проблем реши", нагласио је Петковић.

Додао је да је Београд до сада изнео низ конкретних предлога, које је друга страна одбила и да је сва одговорност за решавање ове ситуације на Приштини, која је и једини кривац за изазивање кризе.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару