Читај ми!

Сурлић: Приштински референдум на северу КиМ осмишљен да не успе

Доцент на Факултету политичких наука Стефан Сурлић каже да је приштински референдум на Северу КиМ, о смени градоначелника четири српске општине, осмишљен тако да не успе. Аљбин Курти купује додатно време, истиче Сурлић.

Истовремене поруке званичника САД Џејмса О‘Брајана и специјалниг изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, да је формирање ЗСО приоритет, треба узети са резервом, рекао је доцент на Факултету политичких наука Стефан Сурлић.

“Сви њихови досадашњи захтеви нису уродили плодом и Приштина није одговорила ни на какав тзв. међународни притисак који постоји већ евидентно две године да се формира Заједница српских општина, да је то нужност, да је то извесно, само је питање дана… Ми смо имали прилике да чујемо и много оштрије изјаве представника САД, да ће се ЗСО формирати са или без Приштине, односно оних који имају у својим полугама извршну власт. Ништа од тога се није десило на терену“, истиче Сурлић.

Додаје да се као велики уступак представља то што би Приштина могла да пошаље статут ЗСО на проверу уставном суду у Приштини и то пре уласка у Савет Европе, али наглашава да је то далеко од циља – да заједница заживи и омогући нормалан живот Србима на КиМ.

Говорећи о данашњем приштинском референдуму на северу КиМ о смени градоначелника, Сурлић је рекао да ту неће бити никаквог исхода, јер је цела процедура осмишљена тако да не успе.

“Обећања која су постављена испред међународне заједнице јесу да је довољно да српска заједница покаже иницијативу, да потпише петицију, да се види заиста да ће Срби учествовати на изборима и сменити ове, можемо слободно рећи, нелегитимне градоначелнике, али тај захтев за референдумом, преко 50 одсто и то бирача чија заправо бројка уопште не одговара стварном стању на терену, узмимо у обзир да је скоро 15 одсто Срба са севера већ напустило Косово последње две године, то је једна алармантна чињеница која нам говори да та бројка са бирачког списка и за референдум је осмишљена тако да тај референдум и не успе и да се купи додатно време“, рекао је Сурлић.

Напомиње да Аљбину Куртију не одговара да се десе локални избори и да се Срби врате у институције до парламентарних избора, где очекује апсолутну већину и могућност да сам, уз неке мале коалиционе партнере, формира власт.

Говорећи о шестомесечном извештају о стању на КиМ, који ће бити представљен на седници СБ УН у Њујорку, Сурлић је рекао да је извештај врло штуро навео све оно што се десило у последњих шест месеци.

“У извештају се додуше наводе сви проблеми са којима се суочава српска заједница. Наводи се да нема напретка у дијалогу Београда и Приштине, посебно се апострофира проблем са динаром, али мислим да је тај извештај ипак веома благ у односу на алармантне ситуације које имамо на терену и проблеме са којима се суочава српска заједница. Чак и ово што је укинути динар на територији Косова представља се као једна активност за коју се трага за неким решењем и да Приштина нуди неке модалитете. Заправо реалност је да то директно утиче на егзистенцију људи“, рекао је Сурлић.

Очекује да то на овој седници буде мирнији него на претходној, али да ни сада неће довести до суштинских промена у ставовима међународних актера, пре свега оних који имају могућност да утичу на Приштину.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво