Понош: СРЦЕ неће учествовати у изборној фарси 2. јуна

Председник странке Србије центар генерал Здравко Понош изјавио је да та странка неће учествовати на поновљеним београдским изборима 2. јуна јер би то значило „давање легитимитета режиму“.

"На данашњем Главном одбору потврдили смо одлуку председништва да нећемо учествовати у изборној фарси 2. јуна. Што се тиче локалних избора, локални одбори ће одлучити сами о томе. У унутрашњости се опозициони живот ван скупштине не види“, рекао је Понош на Оснивачкој скупштини Србија центра Нови Сад.

Понош је истакао да је одлука о неизласкуу на изборе "краткорочно посматрано на штету интереса наше странке, али у интересу грађана што је много важније“.

„Нисмо хтели да одустанемо од принципа. Чланице коалиције Србија против насиља потписале су заједно са коалицијом НАДА 9. марта Договор за поштене и слободне изборе према коме нећемо изаћи на избори док се не испуне услови. То нас обавузује и пред чланством, грађанима, и тим људима који су то предложили. Не смемо да злоупотребимо имена тих људи. Они заслужују поштовање. Стали су иза нас, не смемо да се играмо с тим“, рекао је Понош.

Према његовим речима колација Србија против насиља је формално престала да постоји након завршетка избора јер је то и била коалиција за републичке изборе.

"Ми смо наставили да живимо као Србија против насиља и после тога, али као један консултативни формат, а у републичком парламенту је свако имао своју посланичку групу. Борили смо се заједно за понављање београдских избора и ту битку смо добили јер смо били упорни, чврсти и јединствени", рекао је Понош.

Друга борба је била, како каже Понош, за поправљање изборних услова.

"Ту борбу нисмо добили јер овај пут нисмо били истрајни и јединствени до краја. Део коалиције је сматрао да не може да се постигне више и пристали су на излазак на изборе 2. јуна. Ми смо уверени да бисмо постигли много више да смо остали заједно и упорни до јесени. Ми нисмо одустали, одустали су они који су прихватили да иду на изборе 2. јуна под неизмењеним околностима“, навео је Понош.

Понош је поновио да је и ОДИХР констатовао да нема времена да се поправе услови до 2. јуна.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије