Влада Србије: Резервно снабдевање струјом обављаће ЕПС

Влада Србије одлучила је на данашњој седници да резервно снабдевање електричном енергијом крајњих купаца који немају право на гарантовано снабдевање обавља Акционарско друштво "Електропривреда Србије" Београд.

На седници је усвојен и Закључак о сагласности да се Монголији упути хуманитарна помоћ у износу од 150.000 евра, услед тешких снежних падавина и екстремно ниских температура које су захватиле ту земљу.

Како је наведено у саопштењу владе, бројне породице које се баве сточарством у Монголији, где је та грана пољопривреде један од кључних сектора економије, нашле су се у тешкој материјалној и егзистенцијалној ситуацији услед обилних падавина и ниских температура.

У саопштењу се додаје да су временски услови у Монголији довели до замрзавања тла и отежавања или чак онемогућавања исхране стоке, због чега је, према проценама Црвеног крста Монголије, катастрофом погођено око 50 одсто укупног становништва.

Чланови Владе донели су и више одлука о утврђивању за културно добро одређених просторно културно-историјских целина. Међу њима је Одлука о утврђивању воденица на Горњодушничкој реци за просторно културно-историјску целину. Воденице Јанковска, Сопотничка, Чолаковска, Голубовска, Бела, Љотинска и Џакљина (Михајловска), од којих су две у функцији, представљају значајан комплекс који је један од ретко очуваних тог типа у Србији, а налазе се у атару села Горњи Душник и Доњи Душник у Горњем Заплању и припадају заштићеном подручју Специјалног резервата природе “Сува планина".

Ово непокретно културно добро, поред амбијенталних и урбанистичких вредности, поседује и вредности значајног примера народног градитељског наслеђа који се огледа у различитим облицима градње, али и намене бројних објеката на овом просотру који су настајали у распону од једног века.

На седници Владе усвојена је и Одлука о утврђивању "Центра Перлеза" за просторно културно-историјску целину с обзиром на урбанистичке, архитектонске, историјско-уметничке, етнолошке и културно-историјске вредности, као и због изворности објеката, очуваности њихових габарита, масе и материјала, уз амбијенталну вредност овог руралног пејзажа и старости грађевина подизаних у периоду од 70-их година 18. до друге половине 20. века.

Такође, Улица Браће Радић у Суботици проглашена је за културно добро -просторно културно-историјску целину од великог значаја.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво