Читај ми!

Вучић на Сајму привреде у Мостару: Верујем да можемо да живимо и напредујемо заједно

Председник Србије Александар Вучић наставља дводневну посету БиХ. У Мостару се састао са Мирослaвoм Лајчаком, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана. Вучић је на отварању 25. Међународног сајма привреде у Мостару поручио да у будућности треба да имамо више искрености у односима у региону. Србију на Сајму представља 26 компанија. Председник Србије је са председником РС Милoрадом Додиком током јутра обишао Билећу, где је разговарао са представницима локалне власти.

Михајло Васовић из Привредне коморе Србије (ПКС) истиче да ће павиљон Србије на Привредном сајму у Мостару, једном од најзначајнијих у региону, представљати делегација од 26 компанија.

"Ми ту традиционално наступамо већ 15. пут, а представићемо производе из прехамбене индустрије, произвођаче алкохолних и безалкохолних пића и беспилотних летелица, као и представнике из металне, електро и транспортне индустрије", каже Васовић уочи почетка сајма којем ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић, док ће га отворити премијер Хрватске Андреј Пленковић.

Представник ПКС-а истиче да је широк дијапазон производа и произвођача шанса за учеснике да се прикажу на тржишту Босне и Херцеговине и региона.

"На сајму је 20 земаља из региона и Европске уније. Поред наших излагача које имамо на штанду представићемо и посету привредника малих из различитих српских региона, који ће у оквру сајма имати могућност да кроз један пројекат европске мреже остваре директне пословне сусрете и разговарају о потенцијалној сарадњи", наводи Васовић.

"Линија Београд–Мостар важна за развој сарадње Србије и БиХ"

Представник ПКС-а наглашава и да је трговинска размена Србије и БиХ удвостручена у последњих 10 година, док скоро 50 одсто извоза Србије у региону одлази у БиХ.

"Највише се размењују производи прехрамбене индустрије и безалкохолна пића, али доста размене чине и енергенти, фармацеутски производи, производи дрвне и хемијске индустрије", набраја Васовић и истиче као важан вид унапређења сарадње и обнављавање авио-линије Београд–Мостар, први пут од 1991. године.

"Развој саобраћаја и логистике је важан за развој трговинске сарадњу и размену услугама. Такође је важно што ћемо имати редовну авионску линију три пута недељно, што је сигнал за привредника да могу брзо да путују, а значајно је и са аспекта туризма", указује саговорник РТС-а. 

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво