Читај ми!

Лајчак: ЕУ спремнија него икада за проширење на Западни Балкан

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да се очекује да ће следећи сазив Европске комисије посветити још већу пажњу проширењу. Нагласио је да је перспектива чланства Западног Балкана у ЕУ сада јача и јаснија него икада у последњих 20 година, од самита у Солуну. 

Мирослав Лајчак на Делфи економском форуму изјавио је да се очекује да наредна Европска комисија посвети још већу пажњу проширењу, истакавши да се у Бриселу говори да ће главне агенде наредне ЕК бити проширење и одбрана.

"Европска унија је спремнија него икада у последњих 20 година и важно је да Балкан не пропусти воз јер ће то можда бити један једини за укрцавање у чланство", рекао је Лајчак.

На питање да ли постоји перспектива да Западни Балкан буде део ЕУ, имајући у виду да је прошло више од 20 година од самита у Солуну на којем је потврђена европска перспектива региона, Лајчак је навео да перспектива увек постоји, али да је у данас јача и јаснија него икада раније, од тог самита.

"ЕУ спремнија за Балкан"

Оценио је да је самит у Солуну био период ентузијазма, када су сви веровали да ће процес приближавања региона проћи брзо и глатко али се, навео је, показало да није било тако.

Лајчак је навео да потом је уследио период када се ЕУ правила да је озбиљна када је реч о проширењу, а Балкан да је озбиљан када су у питању реформе.   

"Агресија Русије на Украјину дошла је као позив за буђење", нагласио је Лајчак и додао да први пут од Солуна и проширења ЕУ 2004. године постоји замах када је реч о проширењу.

"Први пут видим ЕУ спремнију за Балкан, него Балкан за Европску унију јер су веома скептични", рекао је Лајчак. 

"Украјина отворила врата"

Лајчак је на питање да ли ће проблем за регион бити ситуација са КиМ, рекао да је ЕУ јасно ставила до знања да неће увозити "нерешене проблеме и нерешена билатерална питања" и поручио да се ти проблеми морају решити пре уласка у ЕУ. 

"Друга страна исте медаље је да се неће бавити овим тешким питањима ако не верују у награду. Ако је визија чланства кредибилна, онда ће мотивација за решавање ових питања бити јака и обрнуто", рекао је Лајчак. 

Додао је да се ЕУ припрема за проширење јер схвата "да губи регион" и у том контексту указао да су Словачкој, Летонији и Литванији биле потебне мање од три године да заврше приступне преговоре, док је Србија за 123 месеца завршила 8,6 одсто процеса.

У том контексту указао је на значај постепене интеграције, где земље које теже ЕУ не добијају сву корист одједном, већ како испуне обавезе из поглавља. 

Истакао је и да су сада део групе за проширење Украјина, Молдавија и Грузија и да су они покретачи тог процеса. 

"Украјина је пре свега отворила врата и она је локомотива овог воза ка чланству, а зависи колико ће вагона бити прикачено на ову локомотиву. То је у рукама сваке земље на Балкану", рекао је Лајчак и додао да је геополитика отворила врата приступању ЕУ, али да вас "геополитика неће тамо довести, већ реформе". 

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво