Читај ми!

Павковић: Маневарски простор око пријема Косова у Савет Европе ограничен, могуће лобирање за "блокирајућу мањину"

Искључењем Русије из Савета Европе и замрзавањем гласачких права Азербејџану – превагу имају државе које подржавају чланство тзв. државе Косово у међународним организацијама, због чега је маневарски простор Србије сужен, оценио је за РТС Милош Павковић из Центра за европске политике. Србија може да лобира код посланика у Парламентарној скупштини, како би се створила "блокирајућа мањина", додаје Павковић.

Милош Павковић из Центра за европске политике је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је маневарски простор Србије, по питању пријема Косова у Савету Европе, врло ограничен.

“Зато што се налазимо у посебном геополитичком тренутку када је Русија избачена из Савета Европе. Гласачка права су замрзнута Азербејџану. И оне државе које су савезници Косова и подржавају такозвано Косово уочиле су тај тренутак, да је сада прилика да се скупи неопходна двотрећинска већина и подржи чланство Косова", каже Павковић.

Додаје да се, након што је тај поступак у политичком и демократском комитету прошао први степеник и изгласан, сада пребацује на Парламентарну скупштину Савета Европе.

“То је један изазов за маневарски простор за Србију, јер у Парламентарној скупштини Савета Европе су посланици из свих држава чланица, али дакле, ти посланици не представљају нужно ставове своје владе. Ти посланици могу бити и опозициони у својим матичним државама“, каже Павковић.

То би, истиче, у пракси значило да Србија може да лобира код тих индивидуалних посланика и да на тај начин покуша да спречи стварање двотрећинске већине.

"И да дође до неке врсте блокирајуће мањине, која би могла да блокира такву одлуку“, каже Павковић.

Међутим, напомиње да су и тако шансе минималне јер су, претпоставља, они који спонзоришу чланство већ направили калкулације и отприлике знају како стоје са бројевима.

“Уколико прође Парламентарну скупштину, остаје Комитет министара који чине министри спољених послова свих држава чланица... Уколико прође Парламентарну скупштину, мислим да је ту прича и завршена, да ће Комитет министара дефинитивно усвојити ту одлуку и упутити позив Косову да постане чланица Савета Европе“, каже Павковић.

Тужба за наводни геноцид није могућа

Коментаришући најаве Аљбина Куртија да ће Приштина тужити Србију за геноцид, Павковић истиче да Косово није у Уједињеним нацијама и не може тужити Србију пред Међународним судом правде. Друга опција је, додаје, међународна арбитража на коју би Србија добровољно пристала, што се, истиче, неће десити.

“Уколико узмемо у обзир да Косово постане чланица Савета Европе, члан 33 Европске конвенције о људским правима предвиђа могућност да чланице туже једна другу, међутим, само у области Европске конвенције о људским правима, дакле у случају кршења основних људских права, на пример права на живот. Тако да у том случају Косово би могло потенцијално да тужи Србију, али не за геноцид, већ за кршење ових основних људских права“, каже Павковић.

Напомиње да приштинске власти у том случају не би могле да туже Србију за дешавања из 1999. године, већ само од 2003, када је Србија потписала и ратификовала Европску конвенцију о људским правима као део тадашње заједнице Србије и Црне Горе.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије