Читај ми!

Јањић: Нисмо знали да ће на колегијуму бити амбасадори; Ковач: Логично је што су позвани

Потпредседник Скупштине Јован Јањић из покрета “Ми – глас из народа” каже за РТС да нису знали да ће јучерашњем колегијуму Скупштине присуствовати страни амбасадори и поручује да то ствара утисак да се одлуке не доносе суверено. Најавио је и самостално учешће на београдским изборима, истичући да је ово за њих најнеповољнији тренутак будући да се "ишло на разбијање покрета". Потпредседница Скупштине Елвира Ковач из СВМ-а сматра да је присуство амбасадора било у потпуности логично.

У Скупштини Србије јуче су одржани разговори посланичких група власти и опозиције о препорукама ОДИХР-а.

Потпредседник Скупштине Јован Јањић из посланичке групе “Ми – Глас из народа” каже да је јуче одржан трећи састанак колегијума Народне скупштине.

“Трећи састанак је имао двојни утисак. Када се налазимо иза оних затворених врата, све то изгледа некако другачије и примереније, без обзира на то што се ради о сучељавању различитих погледа, мишљења и виђења о будућој ситуацији, опет у границама толерисаног и цивилизованог разговора. Међутим, када се састанак заврши, када се изађе пред новинаре, онда то добије неки повишени тон, а онда стичем утисак да се много шта ради ради тога каква ће перцепција бити у јавности”, наводи Јањић.

Указује да му то личи на заоштравање кризе у нашем друштву.

“Јасно је да су код нас повећане тензије, али треба чинити да се те тензије спуштају. Разговори су свакако прилика за то, јер када постоји проблем, уколико разговарате, ви сте на путу да га решите, а уколико не разговарате, ви задржавате проблем или можда продубљујете кризу”, додаје Јањић.

Ипак, каже да јуче није било потребе да говори на састанку, али да се обратио председник њихове посланичке групе Бранко Павловић.

“Он је, између осталог, скренуо пажњу да није добро што су на састанак позвани амбасадори неких страних земаља и међународних организација, јер се ствара утисак да се одлуке не доносе суверено”, истакао је Јањић.

Део покрета “Ми – Глас из народа”, окупљен око доктора Бранимира Несторовића, није присуствовао јучерашњем састанку, а између осталог навели су да нису хтели да учествују због тога што су ту биле присутне неке западне дипломате.

“То се сада даје накнадно објашњење. Међутим, ми нисмо знали да ће бити присутни амбасадори. Да смо знали, не знам, вероватно бисмо заузели неки став, али када је већ ту, када смо затечени, и председница Скупштине објаснила да их је она позвала, ми смо остали на састанку, али смо рекли наш став да њихово присуство ствара утисак да се одлуке не доносе суверено”, објашњава Јањић.

Додао је и да немају ништа против да долазе представници из других земаља или међународних организација, али на експертском нивоу, како би се разговарало о унапређењу изборног процеса у Србији.

“Дакле, да нема ту политичку конотацију, већ да има експертски ниво”, указује Јањић.

Ковач: Стиче се утисак да се не слушамо

Потпредседница Скупштине Елвира Ковач из Савеза војвођанских Мађара каже да су на трећем колегијуму били и представници коалиције “Србија против насиља”, као и да је добро да учествују.

“Међутим, заиста се стиче утисак као да се не слушамо. Суштина овог дијалога је да саслушамо једни друге. И онда, када се изађе са тог састанка на тим конференцијама, свако другачије препричава шта се тамо заправо десило. Али, ја морам отворено да кажем у име СВМ-а, први колегијум је трајао четири и по сата и ми тамо уопште нисмо расправљали о препорукама ОДИХР-а прва два и по сата, већ о захтеву опозиције. Дакле, када смо коначно кренули да расправљамо о препорукама, од 25 препорука смо стигли до пете. И онда смо после четири и по сата схватили да су сви исцрпљени, да ово не води ничему и организован је наставак тих разговора”, навела је Ковачева.

Истиче да су пред јучерашњи састанак добили два писма – шта је тема, као и препоруке ОДИХР-а и табелу.

“Дакле, шта је урађено, шта није, шта је план – конкретне предлоге. Не могу да кажем да су то предлози закона, јер о њима се још разговора. Дакле, нацрте. Али тачно је речено – ако неко има предлоге, примедбе, шта о томе мисли, да достави. Наравно, ништа није достављено. Онда опет почне састанак, председница каже – ја планирам да ово траје два сата, у 12 сати имам састанак. Не, опет разговарамо о томе како ће неки одређени да нам диктирају неки темпо, а ништа не решавају конкретно. Дакле, то је највећи проблем”, каже Ковачева.

Навела је да је председница Скупштине због тога позвала као посматраче представнике Европске уније, САД, али и ОЕБС-а.

“То је било у потпуности логично, као и партнере. И оно што је значајно, о чему се мало разговара, позвала је и домаће посматраче – Црту, Цесид, Транспарентност. Владајућа већина планира да овај процес ради транспарентно, инклузивно, да усвајање тих препорука буде у складу са договором и да ми донесемо измене и допуне изборних закона које свима одговарају. Међутим, ако неко не жели да разговара или не жели да вас саслуша, већ да после изађе пред своје медије, то је јако велики проблем”, нагласила је Ковачева.

Јањић најавио самосталан излазак на изборе, каже да је ово за њих најнеповољнији тренутак

На питање да ли су они опозиција, Јањић каже да јесу.

“Ми то стално напомињемо и драго нам је да су то сада преузели и други – наш став је да не будемо опозиција држави, него опозиција власти. Опозиција у смислу да предлажемо слободно најбоља могућа решења и да отворено кажемо оно што није у реду”, истиче Јањић.

Похвалио је власт у настојању да се примене препоруке, истичући да имају врло конструктиван приступ.

Говорећи о три захтева представника коалиције “Србија против насиља”, Јањић каже да је председница Скупштине изнела став да су прва два захтева прихватљива и да ту нема спора.

Када је реч о трећем захтеву да се сви локални избори одрже у истом дану, Јањић наводи да “морамо разговарати у границама могућег”.

“Односно у оквирима законских овлашћења. Ми подржавамо захтеве које је коалиција 'Србија против насиља' изнела, то су политички ставови, они су и политички оправдани, и то није ништа спорно, али је питање шта је могуће. Што се тиче трећег захтева одржавања београдских и локалних избора, они су инсистирали да буду да ли тада када су расписани београдски 2. јуна или да се одреди неки други термин. И сада ту долазимо у несклад. Последњи рок када се по закону могу одржати београдски избори, будући да су то нови избори, јесте 2. јун. Е сад, уколико би се тада расписали локални избори, онда долази до нарушавања принципа и законских оквира да се некоме скраћују мандати у локалним самоуправама месец или два дана или уколико се одложе избори за септембар да се онда одлажу београдски избори. Тако да имамо несклад”, објаснио је Јањић.

Јањић је најавио самосталан излазак на предстојеће београдске изборе, истичући да ће њихов носилац бити Бранко Павловић.

“Да, излазимо самостално. И што се нас тиче, када се већ разговара када ће бити избори, за нас је ово најнеповољнији тренутак с обзиром на околности у којима се налазимо, да је био један стаховити удар на наш покрет, да се ишло на разбијање покрета, на срозавање његовог угледа”, поручује Јањић.

Објаснио је да су од седам оснивача двојица иступила из покрета.

“Покрет 'Ми – глас из народа' је имао заиста велики успон у напредовању у јавности, у задобијању подршке јавности. То некоме вероватно није одговарало или је неко хтео да искористи тај углед који смо ми стекли, сви ми који смо основали тај покрет, дакле то је седам људи. Двојица су иступила и онда је кренула страховита кампања уз много неистина и много чега другог”, нагласио је Јањић.

Указао је да би њима одговарало оно што је коалиција “Србија против насиља” затражила, да избори буду касније.

“Али ми се држимо закона, значи онога што је могуће. Знамо да је то противно закону и ми прихватамо правила која постоје”, истакао је Јањић.

Ковач: На београдске изборе излазимо са СНС-ом

Београдски избори су већ расписани, до сада је потврђена само једна листа за учешће на њима. Ковачева каже да је став Савеза војвођанских Мађара да свуда где живи иједан Мађар и где год имају организацију неопходно је да учествују на изборима.

“Ми, да разјасним, свуда самостално учествујемо на изборима. Наравно, у Београду то није могуће, али већ више од десет година имамо свој одбор у Београду, јер на територији главног града живи неколико хиљада Мађара”, додаје Ковачева.

Поручује да су четврти пут направили договор са Српском напредном странком.

“Некако је природно да будемо на њиховој листи. Дакле, Небоjша Марјановић већ је био одборник и вероватно ће бити и после ових избора. И нормално је да уколико постоји груписање владајуће већине, сада је та листа мало другачија, јер је проширена”, додаје Ковачева.

Указује да су задовољни сарадњом са СНС-ом, али да не комуницирају директно са другим коалиционим партнерима.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво