Сутра наставак консултација у Скупштини, припремљене измене изборних закона

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић одржаће сутра састанак ради консултације око даљег рада на примени препорука ОДИХР из Коначног извештаја Мисије за посматрање избора за народне посланике одржаних 17. децембра 2023. године, на који су позване све посланичке групе.

На састанак су позвани и представници релевантних организација цивилног друштва и међународни партнери како би се разговарало о даљем раду на испуњавању препорука у циљу унапређења изборног процеса у Србији.

Радна група Владе Србије за праћење и имплементацију препорука ОДИХР-а припремила је нацрте измена и допуна три изборна закона које су потребне како би се примениле одређене препоруке ове организације.

Реч је о Закону о избору народних посланика (у складу са препорукама број 2, 11, 12 и 20 из финалног извештаја ОДИХР), Закону о локалним изборима (у складу са препорукама број 2, 11 и 20 из финалног извештаја ОДИХР) као и Закону о финансирању политичких активности (у складу са препоруком број 15 из финалног извештаја ОДИХР).

Учесници састанка позвани су да изнесу коментаре на предлог измена и допуна ових закона, како би се, у најкраћем року, на транспарентан и инклузиван начин, финализовале измене и биле упућене парламенту на размтрање и усвајање, а то ће бити и прилика да различити учесници у овом процесу предложе даље кораке за рад на примени препорука ОДИХР-а.

Ана Брнабић је раније у позиву за састанак навела да ће у фокусу бити радне верзије измена закона које је у сврху примене препорука ОДИХР припремила Радна група Владе за сарадњу са Организацијом за европску безбедност и сарадњу и Канцеларијом за демократске институције и људска права.

У позиву се наводи да су позване све посланичке групе у парламенту из жеље да се у оквиру Народне скупштине настави дијалог о примени свих препорука ОДИХР-а усмерених ка унапређењу изборног процеса у Србији.

Поред парламентарних странака, за састанак у четвртак позив су добиле и организације цивилног друштва - ЦеСИД, ЦРТА, Транспарентност Србија као и међународни партнери Републике Србије који су до сада учествовали на стастанцима у вези са применом препорука ОДИХР-а.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара