Читај ми!

Рафали, нуклеарке и вештачка интелигенција – о чему ће сутра разговарати Вучић и Макрон

Француски председник Емануел Макрон и председник Александар Вучић у понедељак ће разговарати о европским интеграцијама Србије и односима Београда и Приштине, пише француски дневник "Фигаро". Теме ће бити и јачање сарадње две земље у одбрани, енергетици и вештачкој интелигенцији.

Од голуба до јастреба. Тако се мењао став француског председника, са променама у Европи, од почетка рата у Украјини. Последњи западни државник који је линију комуникације са руским председником држао отвореном, у трећој години сукоба, са чела једине нуклеарне силе у Европској унији поручује – Европа мора да се спрема за рат, ако жели мир.

Нескривена је амбиција Емануела Макрона да се наметне као најутицајнији европски лидер.

У разговору са председником Србије, према најавама из Јелисејске палате, потврдиће пуну подршку евроинтеграцијама, чији је саставни део, како се наводи – нормализација односа са Приштином.

Слободан Зечевић са Института за европске студије сматра да ће председник Вучић покушати да објасни ставове Србије председнику Макрону и да покуша да добије његову подршку у вези с тим питањима.

"С наставком европских интеграција, с нашом позицијом о чланству Косова у Савету Европе, резултат зависи од самог става унутар западног савеза, пре свега САД, о свим тим питањима", додаје Зечевић.

Посета Француској, према речима председника Србије, од стратешког је значаја.

Могућа најскупља куповина у историји српског војног буџета

На агенди и перспективе да се стари борбени авиони у српском ваздухопловству замене новим "рафалима".

Преговори о куповини тешкој, према проценама, неколико милијарди евра воде се већ неколико година. А најављује се и могућност куповине транспортних хеликоптера "ербас".

Петар Војиновић, уредник портала Танго сикс, истиче да би то била најскупља куповина у историји српског војног буџета.

"Српско ваздухопловство је тренутно, након више година, способно да обавља те задатке који се пред њих стављају, пре свега заштита ваздушног простора, али те летелице с којима они тренутно располажу ће негде тридесетих година морати да се повуку", објашњава Војиновић.

Горан Јанићевић, уредник емисије "Дозволите" на РТС-у, напомиње да је тај авион потребно одржавати, пошто су савремени борбени авиони веома компликовани за одржавање.

"Србија је недавно уврстила у свој арсенал савремене радаре за осматрање ваздушног простора 'граунд мастер' 400А. То је пренутно најсавременији радар тог типа у свету", додаје Јанићевић.

Развој нуклеарног програма

Сарадња са Француском у области енергетике могла би да поприми конкретније обрисе и када је реч о развоју нуклеарног програма у Србији, према најавама – изградње модуларних нуклеарних електрана.

Више од две трећине струје, Французи добијају из нуклеарки – у Србији забрањених већ четврт века.

Ђорђе Лазаревић са Електротехничког института "Никола Тесла" наводи да је Француска земља са великим искуством у развоју нуклеарних технологија.

"Осим што користи нуклеарну енергију за добијање енергије у својој земљи, она је и један од носилаца технологије производње великих нуклеарних електрана, такође има свој пројекат у области малих модуларних реактора", наводи Лазаревић.

Вучић и Макрон у Паризу ће, по рачуници председника Србије, разговарати двадесети пут. Посету француског председника Србији пре пет година, пратиле су француске инвестиције, попут улагања у Аеродром "Никола Тесла".

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво