Вучић: Изнад Ваљева јуче је летео балон или шпијунски дрон, следећи пут ћемо га срушити

Председник Александар Вучић рекао је током обиласка јединица РВ и ПВО на аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници да би други пут требало срушити летелице које се нађу у нашем ваздушном простору као што је јуче био случај. Најавио је да ће са француским председником Макроном разговарати о набавци борбених авиона "рафал".

Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић обишао је јединице Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране на аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници.

Током обиласка, Вучић рекао је да би други пут требало срушити летелице које се нађу у нашем ваздушном простору, као што је јуче био случај и деловати на њих противваздушним оклопним оружјем. 

"Оно јуче је био балон или велики шпијунски дрон? Брзо је напустио простор. Следећи пут по томе ће ПВО дејствовати и срушити, па да утврдимо чије је", рекао је Вучић. 

Јуче је изнад Ваљева откривена непозната летелица због чега је био подигнут дежурни пар ловачких авиона "миг 29".

На питање да ли ће са француским председником Емануелом Макроном, са којим ускоро треба да се састане, разговарати о набавци борбених авиона "рафал", рекао да ће између осталог и о томе бити речи, али да то, неће бити најважнија тема. 

"Ми ћемо свакако ићи у набавку, уколико будемо могли да набавимо 'рафале', набавићемо, ако не будемо набавили 'рафале', набавићемо негде нешто друго. Али ми морамо да водимо рачуна о једној ствари, а то је однос у региону... Ми морамо да будемо као једина војна неутрална земља значајно јачи, да бисмо ту своју неутралност и своју слободу могли да сачувамо", рекао је Вучић.

Радићемо на јачању ловачко-бомбардерске авијације

Председник је рекао да верује да ће Србија у будућности набављати комбиноване ловачко-бомбардерске авионе који ће моћи да гађају циљеве на земљи и циљеве у ваздуху и имати добре перформансе, али да ће ослонац бити на дроновима.

Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић рекао је Вучићу да ће за 20 дана на Пештери имати прилике да види дејство наших дронова “комарац” и “осица”.

Говорећи о "Мигу-29", Вучић је рекао да их је видео још у Кубинки, близу Москве, када су договарали набавку тих авиона.

“Он је наоружан за полицијску заштиту, али је лако наоружен да би могао што дуже да остане у ваздуху и да би могао само против циљева у ваздуху да се бори. И као јуче, кад смо имали тај шпијунски балон који смо открили изнад Ваљева, они су одмах реаговали и за око десет минута били тамо, али је он брзо напустио наш ваздушни простор. Нисмо реаговали противваздухапловном одбраном, већ смо само подигли авион”, навео је Вучић.

Он је затим питао пилота "Мига-29" да ли би пуцао на балон да је добио наређење, на шта је пилот потврдно одговорио.

Купљено доста радара из Француске

Додао је да смо купили доста радара из Француске, да је реч о Талесовој опреми која је заиста одлична и да тиме откривамо такве шпијунске балоне.

Што се тиче логистике, Вучић је упознат са тим да треба да се заврше нови хангари за хеликоптере који су направљани и да се, у складу са тим, раде два нова хангара.

Говорећи о набавци из Мађарске и Кине, Вучић је рекао да смо од Мађара купили нешто опреме, углавном старије производње и да то сада преводимо у оно што можемо да користимо и захвалио им се на томе, истакавши да је то веома корисно за Србију.

За кинеску опрему је рекао да је фантастична, само што је проблем како да се увезе.

“Тако да сад разумем зашто су толико радили против Србије на разбијању и СР Југославије и свега другог. Да имате поморски приступ, нико не може да вам забрани. Кина има фантастично наоружање, фантастично оружје, фантастичан напредак. О томе се мало говори, ми припадамо западној хемисфери, о томе се мало говори, али то је чудесан напредак. И те комбинације много јефтинијих  ловаца и бомбардера, комбинованих авиона, то је стварно нешто изузетно”, констатовао је Вучић.

Говорећи о наменској индустрији, Вучић је рекао да планирамо да следеће године направимо најмање 150 хиљада, можда 160 хиљада ракета, граната и свега другог од 122 до 155 милиметара.

Вучић је истакао да Србија улаже велики новац у војску, много више него икада.

Председник је обишао више типова летелица РВ и ПВО и упознао се са њиховим посадама.

Председнику је демонстриран лет пара авиона Миг-29, од пилота са Батајнице је добио пилотску јакну на поклон, а замолио је да буде направљена једна јакна и за председника Републике Српске Милорада Додика.

Вучић је најавио да ће грађани 20. априла моћи први пут да виде дејствовање српских дронова.

У обиласку аеродрома у Батајници били су и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, као и председница Народне скупштине Ана Брнабић и министар финансија Синиша Мали и председник РС Милорад Додик.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара