Читај ми!

Дачић: Конаковић показује двоструке стандарде, бошњачки политичари се никад нису поклонили српским жртвама

Председник Александар Вучић је показао и храброст и лидерство када је отишао да се поклони жртвама у Сребреници, за разлику од бошњачких политичара који се никад нису поклонили српским жртвама, рекао је шеф дипломатије Ивица Дачић поводом изјаве министра спољних послова БиХ Елмедина Конаковића да Вучић пропушта прилику да стави тачку на геноцид у Сребреници.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да изјава министра спољних послова Босне и Херцеговине Елмедина Конаковића показује сву злонамерност и двоструке стандарде бошњачких политичара, саопштио је МСП.

Прво, упитао је Дачић, ко је донео одлуку о томе да се припрема резолуција о Сребреници у Уједињеним нацијама?

"Босна и Херцеговина је држава равноправних народа и ентитета, па да ли је неко питао српски народ и српске представнике шта мисле о томе?", приметио је министар.

Друго, како је истакао, председник Александар Вучић је показао и храброст и лидерство када је отишао да се поклони жртвама у Сребреници, када је покушано његово убиство, за шта још нико није одговарао.

"За разлику од бошњачких политичара који се никад нису поклонили српским жртвама. Њима тај људски и државнички гест председника Вучића није довољан, сад треба да се још придружимо оптужбама за геноцидност српског народа, Републике Српске и Србије, иза чега следи оспоравање постојања Републике Српске", рекао је Дачић.

Зар да после свега што је наш народ проживео, упитао је Дачић, Срби треба да буду, поред Руанде, једини обележени као геноцидни?

"Председник Вучић, Србија и српски народ у целини то никад неће дозволити. А Конаковић би пре било којих речи требало да осуди све злочине, па и оне над српским народом, ако то њима није забрањено да спомињу", поручио је шеф српске дипломатије.

Елмедин Конаковић је изјавио раније данас да председник Вучић још једном пропушта прилику да покаже храброст и лидерство и стави тачку на геноцид у Сребреници.

"Вучић пропушта прилику да подршком резолуцији, која у међународним оквирима значи јако пуно, заправо можда и ставља тачку на геноцид у Сребреници пресудом међународног суда. Он поново ствари води у супротном правцу, лобира за неусвајање резолуције, има нека своја посебна објашњења зашто то ради. Заправо би најбоље било да подршком тој резолуцији допринесе скидању колективне одговорности са српског народа", изјавио је Конаковић раније за Федералну новинску агенцију.

Вучић је јуче изјавио да ће крајем априла на дневном реду бити и резолуција о геноциду у Сребреници.

"Када су нам замерали што се на дневни ред покушава да се стави противправна НАТО агресија, двојица амбасадора су нам рекла да се 25 година враћамо у прошлост, а сада нас у прошлост враћају 29 година. У Сребреници се догодио ужасан злочин о коме мислим све најгоре", рекао је председник Србије уз напомену да се резолуција најављује због притиска на Србију и идеје да српски народ буде кажњен због своје слободарске и независне политике.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије