Читај ми!

Епархија: Катастар у Приштини уписао 24 хектара земље у имовину манастира Високи Дечани

Епархија рашко-призренска СПЦ потврђује да је овлашћени представник манастира Високи Дечани данас у централном катастру у Приштини добио уредан катастарски извод са свом имовином манастира Дечани, укључујући и 24 хектара која су призната манастиру одлуком косовског уставног суда 2016. године.

На основу катастарског извода можемо да потврдимо да је одлука Уставног суда из 2016. године извршена и да је и у катастру манастир признат као власник имовине која је раније била спорна, наводи Епархија.

"Овим можемо да закључимо да је дугогодишњи правни процес који се водио око 24 хектара земље манастира Високи Дечани коначно решен", додала је Епархија.

Овим поводом Епархија рашко-призренска и манастир Високи Дечани изразили су захвалност известиоцу Парламентарне скупштине Савета Европе за тзв. Косово Дори Бакојани на помоћи у враћању земљишта том манастиру.

Влада у Приштини наложила је претходно Катастарској агенцији да укњижи 24 хектара земље манастиру Високи Дечани и на тај начин спроведе одлуку тзв. уставног суда, којом је манастиру потврђено власништво над имањем које оспоравају локалне власти. Међународна заједница поздравила је и подржала одлуку да се Високим Дечанима врати земља.

Премијер у Приштини Аљбин Курти индиректно је саопштио на седници Владе да је одлука о укњижењу земљишта манастиру повезана за настојањима Приштине да постане чланица Савета Европе.

Оспоравана имовина

Имовину – 24 хектара земље – манастиру је вратила држава Србија 1997. године, након што је 1946. комунистичка власт у тадашњој Југославији Високим Дечанима одузела 700 хектара земље. Након сукоба на КиМ 1999. године, локалне власти у општини Дечани оспоравају манастиру власништво над земљом, тврдећи да та имовина припада друштвеним предузећима "Апико" и "Илирија".

Судски процеси на различитим нивоима и правна борба манастира Високи Дечани трајали су готово 16 година, а уставни суд у Приштини је 20. маја 2016. године пресудио да земља припада Високим Дечанима, чиме је одбацио одлуку апелационог већа врховног суда у Приштини из 2015. године да се предмет поново врати Основном суду у Дечанима и такође утврдио да је претходна одлука врховног суда у Приштини из 2012. године, којом је потврђено право власништва манастира на земљу – правоснажна.

Након што одлука о упису имовине Високих Дечана није спроведена пет година, уставни суд у Приштини је 24. септембра 2021. донео решење о неизвршењу пресуде, у којем се констатује да његова одлука из 2016. није извршена, а та одлука је објављена у службеном листу и о томе је информисан тужилац.

Локалне власти у Дечанима и привремене институције самоуправе у Приштини, међутим, и даље су одбијале да манастиру дозволе да у катастар упише 24 хектара земље, тврдећи да је уставни суд "легализовао" одлуку бившег председника некадашње СРЈ Слободана Милошевића из 1997. године да ту имовину поклони манастиру.

Манастир је, са друге стране, истицао да Милошевић није лично био укључен у ту одлуку и да је одлука из 1997. године заснована на праву манастира да добије барем део од 700 хектара, колико су му 1946. одузеле тадашње комунистичке власти.

Све то време Приштина и локалне власти у Дечанима водили су отворену кампању против одлуке уставног суда, а апели Епархије рашко-призренске и манастира Високи Дечани да се одлука спроведе нису дали резултате, као ни позиви које су Приштини упућивали представници међународне заједнице. Манастир Високи Дечани је задужбина краља Стефана Дечанског, а грађен је између 1327. и 1355. године.

Ризница Високих Дечана је најбоље очувана и највећа манастирска ризница Српске православне цркве. Манастир је 2004. године уписан на Унескову листу светске културне и природне баштине, а налази се и на листи најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи, коју је сачинила паневропска федерација за очување културног наслеђа "Европа ностра". Манастир је више пута био изложен директним оружаним нападима екстремних Албанаца. Високи Дечани су под непрекидном заштитом међународних снага Кфора.

недеља, 21. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару