Читај ми!

Приштина: И Курти и опозиција спремни за ванредне изборе

Аљбин Курти тврди да су он и његов покрет "Самоопредељење" спремни за ванредне изборе, а да је на опозицији да се изјасни. Курти се позива на одлуку приштинског уставног суда да је за распуштање скупштине потребно две трећине гласова посланика. Председници две највеће опозиционе странке прихватили су Куртијеву понуду.

Аљбин Курти је изјавио да је његов покрет "Самоопредљење" спреман за ванредне изборе, поручивши опозиционим странкама Албанаца да може да им помогне ако желе нове изборе, пошто немају довољно гласова за распуштање актуелног сазива парламента.

Курти је у интервјуу јавном сервису на албанском у Приштини рекао да би у вези са новим изборима требало да се изјасни опозиција.

"Они морају да кажу, ја не могу на изборе без опозиције. Дакле, пресуда Уставног суда из 2020. године показала је да је потребно две трећине да се распусти скупштина и нема друге опције да се аутоматски изађе на изборе", рекао је Курти.

"Они то могу да ураде заједно са нама, ово је моја понуда. Ја кажем да идемо на изборе када опозиција хоће. Помоћићемо опозицији ако жели на изборе", истакао је Курти и поновио да је "увек спреман за изборе".

Најјаче опозиционе странке прихватају понуду

Уследиле су реакције две најјаче опозиционе странке – Демократске партије и Демократског савеза – чији су председници поручили да прихватају понуду.

Председник Демократске партије Мемли Краснићи позвао је Куртија да од данас започне процес ванредних избора, обећавши му да одмах има посланика те странке за распуштање скупштине.

И председник Демократског савеза Љумир Абдиџику изразио је спремност за нове изборе, позивајући Куртија да понуди оставку.

"Ако се предао, нека поднесе оставку. Он тражи изборе, да постане жртва, да каже: 'Ја сам свргнут'", рекао је председник ДСК.

Пре него што је Курти поручио да је спреман за ванредне изборе, посланик његовог полкрета Арменд Муја рекао је медијима у Приштини да би "Самоопредељење" на њима победило са више од 51 одсто гласова.

петак, 21. јун 2024.
35° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије