Фицо: Не видим ниједан разлог да признамо КиМ, радо бисмо се вратили у Кфор

Премијер Словачке Роберт Фицо изјавио је да Словачка не види ниједан разлог да призна тзв. Косово, као и да ће и убудуће бити у групи неколицине земаља које о овом питању имају исто мишљење. Истакао је да Србија мора да рачуна на то да ће тема тзв. Косова бити коришћена као кочница, када је реч о преговорима са ЕУ.

Роберт Фицо је за Танјуг рекао да је Словачка мала земља која се држи принципа да мале земље које немају наоружање и не решавају своје проблеме војним путем, могу само да се ослањају на међународно право.

"Ако имамо исто тако храбрости да кажемо да и у случају Украјине видимо кршење међународног права, онда и у случају Косова имамо храбрости да кажемо исто то. Зато ако остајемо на платформи поштовања међународног права, стандардима како треба да настане независна држава, у том случају се можете уздати у нас. Ми не видимо ниједан разлог да признамо Косово", рекао је Фицо.

На питање да ли због тог става Словачка трпи притисак, Фицо каже да је већ навикао да, ако некада изговорите храбро мишљење и кажете истину, а не кажете оно што од вас очекују "либерални, прогресивистички медији", постајете предмет критике.

"Ја сам у политици од 1992. године. Ово ми је четврти мандат. Не устајем ујутру дрхтећи од страха, хоћу ли и пети пут бити председник. Захваљујући томе могу слободно да говорим и имам слободу свог мишљења. Ако би био неки притисак на нас, ја не видим разлог за промену мишљења, када је реч о признању Косова", рекао је Фицо.

Фицо је, говорећи о тренутној ситуацији у јужној српској покрајини цитирао словачку изреку "Ко жели да се туче, палицу ће наћи" и рекао да се пуно прича о европској интеграцији, да су преговори Србије у току, као и да зна да је питање тзв. Косова тема која кочи цео процес.

"С друге стране прихватамо политичке одлуке и позивамо Украјину у Европску унију. Желим свакоме, ко жели да буде у Европској унији, да у њој и буде, али видим разлику када политичка одлука дође пре него што је земља спремна, и видим политичке одлуке које коче већ спремне земље, зато ћу се поново вратити на Србију и рећи ћу, за вас дефинитивно важи правило да ко жели да се туче, палицу ће наћи", рекао је Фицо.

Упитан да ли постоји могућност да се Словачка врати у мисију Кфор која је значајна за безбедност Срба на КиМ, Фицо је рекао да је са потпредседником владе и министром обране, Робертом Калињаком разговарао о деловању Словачке у иностранству.

"Дотакли смо се и ове мисије, а министар одбране ми је потврдио да уколико би Словачка била позвана, ми смо апсолутно спремни да идемо у ту мисију и да у њој активно учествујемо. Зато могу да кажем да ако можемо да ујединимо снаге у том

"Србија да рачуна да ће КиМ бити кочница за чланство у ЕУ"

Роберт Фицо изјавио је да се у Европску унију данас позивају земље које политички нису спремне, а земље које показују високу меру спремности се политички одбијају. Он је то рекао коментаришући што се пред Србију ставља услов да договор из Брисела и Охрида постане део преговарачког оквира и истакао да Србија мора да рачуна на то да ће тема тзв. Косова бити коришћена као кочница, када је реч о преговорима са Србијом о уласку Србије у Европску унију.

"Када је реч о Словачкој, могу да кажем да је чланство Словачке у ЕУ добра прича. Нама је чланство у Европској унији веома помогло. Јако желим да земље, као што је Србија, имају исту шансу. Јако је опасно ако у први план избијају политички критеријуми, а не они критеријуми који су важни: дакле критеријум правне државе, демократије, људских права, економске спремности. Ако би Србија била земља чланица Европске уније, то углавном смањује тензију", рекао је он.

Као пример, навео је да Словачка данас има одличне односе са Мађарском и када је реч о националним мањинама, али да није било тако у прошлости, али да се данас политички представници добро разумеју и не постоје никаква нерешена питања између Словачке и Мађарске.

"Виктор Орбан и ја улажемо огромну енергију да буде мир и да овде људи добро живе. Верујем у тезу да уколико би Србија била у Европској унији, тензија не би била тако велика. Но сматрам да ће тема Косова бити коришћена као кочница када је реч о приступу Србије Европској унији", оценио је словачки премијер.

Стратешка агенда за предстојећи буџетски период

Он је рекао и да ће се у ЕУ у наредном периоду усвојити такозвана Стратешка агенда за предстојећи буџетски период, чији је саставни део проширење, које има огромне предности за нове земље чланице. Међутим, истиче, постоје и земље које сматрају да ће нове чланице коштати пуно новца, односно да ће пуно новца одлазити на кохезиону политику, на пољопривредну политику, а да постојеће земље чланице више неће толико добијати колико би желеле.

"До одређене мере сам врло реалистичан и желим да кажем да ће проширивање Европске уније бити веома захтеван процес и не бих сада желео да будем претерано оптимистичан и да кажем да ће сутра бити Србија, Босна и Херцеговина и остале земље примљене у Европску унију. Тако једноставно вероватно неће ићи, пошто ће бити земаља чланице ЕУ које ће гледати сопствене националне интересе и које ће рећи да ће бити боље ако се још мало сачека са проширивањем", рекао је Фицо.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара