Читај ми!

Просветари на КиМ већ други месец без плата упркос уплаћеним зарадама, све теже да се измире рачуни и купе намирнице

Просветни радници у више српских средина на Косову и Метохији други пут у последњих месец дана у редовима испред филијала Поштанске штедионице чекају покушавајући да подигну уплаћене зараде из буџета Владе Србије.

На банкоматима пара нема, а на шалтерима на северу КиМ могу да подигну до 10.000 динара, и то док залихе пара буду трајале. 

Централне власти у Приштини дуже од месец дана не дозвољавају дистрибуцију динара на Косово и Метохију. Погођени су многи појединци који плате и друга примања добјају из буџета Владе Србије, али и институције, те здравство и школство.

Учитељица Катарина Петронијевић истиче да им је много тешко, да у њеној породици само она ради и да мора да издржава целу породицу. Додаје да је тешко и отићи по зарађени новац у централну Србију, да се на прелазима чека.

"Али ни то није решење, не може се сваког месеца отићи по новац у централну Србију. Неко мора, међународна заједница, неко мора да погледа и послуша овај напаћени народ. Не живимо ко сав нормалан свет, ми смо грађани другог реда. Ако неко може да нам помогне, мислим да ми сада најпре треба да добијемо ту помоћ”, додаје Петронијевићева.

Професорка Снежана Вулићевић подсећа да је други месец како нису у могућности да подигну уредно зарађене плате.

“Нама млађима је можда и лакше да одемо до Рашке, или Новог Пазара да подигнемо новац, али шта је са пензионерима, примаоцима социјалне помоћи. Њима је можда сваки излазак из куће тежак, још да чекају у редовима. То су редови од ујутру до касно после подне докле ради банка. То се свакако одразило на наш живот, све је теже да се измире рачуни, купе намирнице, у школи већ недостаје хигијенских средстава, па чак и креде", каже Вулићевићева.

Истиче да због забране Приштине нису у могућности да набаве оно што је потребно.

"Ја се искрено надам да ће ускоро нешто да се реши, јер ово је све горе и горе и нема неког побољшања”, навела је Вулићевићева.

Забрана достављања и коришћења динара важи од 1. фебруара, од када је ступила на снагу уредба централне банке у Приштини, којом се евро уводи као једина валута за плаћање на Косову и Метохији.

У српским срединама јужно од Косовске Митровице динара на банкоматима и шалтерима Поште нема данима.

Дијалогом у Бриселу, представници власти у Приштини и Београду још нису пронашли решење за коришћење динара.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво