Читај ми!

Радници комуналних предузећа на северу КиМ примили плату, али не могу да је подигну - нема динара

Неколико стотина запослених у јавним комуналним предузећима у Косовској Митровици окупило се испред филијале Поштанске штедионице у том граду, у намери да подигну своје плате, које су им из буџета Владе Србије данас уплаћене.

На банкоматима пара нема, а на шалтерима могу да подигну до 10.000 динара, и то док залихе пара буду трајале. У реду за исплату зарада данас су радници комуналног предузећа "Стандард" јер власти у Приштини дуже од месец дана не дозвољавају дистрибуцију динара на Косово и Метохију.

Погођени су појединци који плате и друга примања добјају из буџета Владе Србије, али и институције, те здравство и школство.

Алекса Радосављевић каже да је ситуација после укидања динара веома тешка за Србе на КиМ.

"Ја сам радник ЈКП 'Водовод Ибар', радимо 24 сата, на услузи смо грађанима свих националности. Лични доходак нам је уплаћен, међутим, новца у банкама нема због чега је народ принуђен да иде у Рашку, Нови Пазар, Краљево да би подигли плате. Веома је тешка ситуација. На прелазу Јариње се ствара велика гужва, велике колоне, по два, три сата чекања, веома је тешко", каже Радосављевић.

Са њим се слаже и Слађана Миленковић. Она наводи да су грађани огорчени одлуком Приштине да забрани српску валуту. 

"Наравно да смо огорчени на ову одлуку, отежава нам живот, не можемо плату да подигнемо, тако нам је свима. Неко је у могућности да иде у централну Србију, а неки и нису. Ми млађи и некако, а где су пензионери, за старе људе стварно је тешко“, каже Миленковићева.

Од 1. фебруара, од када је ступила на снагу уредба централне банке у Приштини, којом се евро уводи као једина валута за плаћање на Косову и Метохији, на тешко стање због забране коришћења динара указивали су и просветни и здравствени радници, групе грађана зависне од социјалне помоћи, примаоци дечјег додатка.

У српским срединама јужно од Косовске Митровице динара на банкоматима и шалтерима Поште нема данима.

Дијалогом у Бриселу, представници власти у Приштини и Београду још нису пронашли решење за коришћење динара.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво