Читај ми!

"Не можемо да обезбедимо креде и сунђере, а не нешто више" – алармантна ситуација у школама на КиМ након забране динара

Централне власти у Приштини дуже од месец дана не дозвољавају дистрибуцију динара на Kосово и Метохију. Последице трпе сви – не само они који плате или помоћ добијају из буџета Републике Србије, већ и рад здравствених институција и школа, у којима је, како кажу директори, ситуација алармантна.

Забрана употребе динара у платном промету на Kосову и Метохији угрожава подједнако и ученике и просветне раднике, али и школске активности. Најдиректније утиче на набавку неопходних средстава за рад.

"Систем јавних набавки не функционише због смањеног прилива динара, а добављачи не желе да испоруче робу. То доводи до изражене могућности да у школама дође до епидемија, јер нема средстава за одржавање хигијене. Дезинфекција и дератизација школског простора се отежано спроводe, да не можемо да обезбедимо креде и сунђере, а не нешто више од тога", каже Милорад Јовановић, председник Актива директора основних школа на северу Kосова и Метохије.

Проблем је и како да се набаве основна наставна средства, огрев, да се плате екскурзије, ђачке ужине и превоз ученика на републичка такмичења.

У школи за децу са посебним потребама највише је деце из социјално угрожених породица.

"Отежан нам је рад, али првенствено њихови животи су угрожени. Често се дешава да једну исту терапију коју родитељи знају да користи друго дете, па ко има у залихама они деле, јер нису у могућности да то набаве. Мене као директора посебно плаши хигијена, која мора да буде на једном завидном нивоу због специфичне атмосфере у којој ми радимо", истиче Марта Поповић, директорка Школе за децу са посебним потребама "Kосовски божур".

У целом свету плата за посао који радите је загарантована категорија, истичу професори и наставници.

"Ми сада имамо ситуацију да наши просветни радници, којих је на Kосову тренутно 4.339, не могу да свој зарађен новац подигну овде него морају да иду пут Рашке, Пазара, Kраљева, Ниша и да се довијају како да своју плату подигну и како да од тога своје породице прехране и егзистирају на овом простору", напомиње Јовановић.

Са Актива директора основних школа упућен је апел представницима ЕУ, амбасадорима земаља Kвинте да уложе максималан труд да одлуку о укидању динара суспендују и да омогуће право на нормалан живот, образовање и рад.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво