Ратови у Украјини и Гази тема форума у Анталији, о Балкану сутра

У Анталији је почео Дипломатски форум, на којем ће до недеље шефови држава и влада, министри, дипломате тражити мирна решења за бројне турбуленције кроз које пролази свет. Први дан форума обележили су разговори о ратовима у Украјини и Појасу Газе. О региону Балкана разговараће се сутра, а Србију ће представљати шеф дипломатије Ивица Дачић.

После годину дана паузе због разорног земљотреса, који је погодио Турску, популарно летовалиште поново је епицентар дипломатије. На више од 50 панела председници, премијери, министри, дипломате из готово 150 земаља у Анталији заједно траже одговор на питање - како преобликовати дипломатију у време превирања и криза.

Задатака има много, али је за домаћина један приоритет, најхитнији одговор који је свету потребан је за сукоб Израела и Хамаса у Појасу Газе.

"Турска нема луксуз да посматра било који догађај из даљине. Наша је дужност и према сопственом народу и према целом човечанству да кажемо оно што знамо да је истина. У Гази су брутално убијена не само деца, жене и цивили, већ и милијарде људи који верују у закон и правду. Поново смо видели да међународне организације нису функционалне и да су слабе", рекао је председник Турске, Реџеп Тајип Ердоган.

Сличан став о међународним институцијама износи и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

"За нас ОЕБС више не представља никакву инстанцу на коју можемо да се ослонимо. Нарушен је принцип консензуса, генерални секретар и председавајући ОЕБС-а, који се мењају сваке године, отворено заузимају једну страну. Евроазијско подручје је сада мотор развоја света. Евроатлантски регион је изгубио ту улогу, тако ми видимо будућност" каже министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров.

Председник Владе Мађарске Виктор Орбан каже да је рат у Украјинији парализовао европску политику у овом тренутку.

"Мислим да је време на руској страни, а не обрнуто. Морамо да станемо овог тренутка и да кренемо у преговоре о обустави ватре. Сви други сценарији доводе нас у гору позицију него што је сада", каже Орбан

Осим о ратовима у Украјини и Појасу Газе, које дипломатија не успева да смири, у Анталији се разговара и о другим актуелним темама, као што су миграције, тероризам, ризици од вештачке интелигенције, климатске промене.

Другог дана форума тема ће бити и наш регион, тачније на једном од панела разговараће се о шансама и изазовима на Балкану. На том панелу учествоваће и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који ће на маргинама форума имати састанке са међународним званичницима.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара