Читај ми!

Инвестициони самит за Западни Балкан у Лондону – шта је представила Србија

У Лондону је одржан Инвестициони самит за Западни Балкан. Домаћин је била Европска банка за обнову и развој, а гости лидери Западног Балкана који су представљали могућности које нуде потенцијалним инвеститорима. Премијерка Ана Брнабић поручила је да се Србија значајно променила у протеклој деценији и представила план за развој до 2027. године и неке од пројекта који ће бити завршени пре изложбе Eкспо 2027.

Зашто је ваша држава добро место за улагање – питање је на које су лидери региона одговарали у Лондону. Премијерка Ана Брнабић истакла је да Србија предњачи у привлачењу директних страних инвестиција, више него остатак регије заједно. Додаје и да је захваљујући томе, као и подршци стартаповима, за 11 година отворено 550.000 нових радних места.

"Ако погледате вредност нашег БДП, све што смо током једне године створили у Србији, она је порасла са 33 милијарде евра 2012. године на преко 69 милијарди евра 2023. године. Kада погледате број радних дозвола које издамо за странце који раде у Србији, током 2023. то је било више од 52.000 радних дозвола за странце, а само 2015. то је било 6.300 радних дозвола", навела је Брнабићева.

"Регион је одмакао, али и даље постоји јаз у односу на ЕУ"

Kоришћење страних фондова није безусловно, чуло се на самиту. Потребне су, кажу, реформе које зависе искључиво од регионалних влада.

"Регион је много одмакао, али и даље постоји велики јаз у односу на ЕУ. Према истраживању ЕБРД-а, потребно је 40 до 70 година да се јаз надокнади. Радимо све што можемо да омогућимо више улагања у регион. Зелена транзиција и енергетска ефикасност су приоритет ако регион жели да држи корак са амбицијама које је зацртала ЕУ", поручила је Одил Рено Басо, председница Европске банке за обнову и развој.

Потписан уговор о бесповратним средствима за чистији ваздух у 10 општина

Kорак у том смеру је наставак сарадње ЕБРД-а и Србије у производњи струје из ветропаркова и соларних електрана. Осим тога, потписан је уговор о бесповратним средствима за чистији ваздух у 10 локалних самоуправа.

"Потписали смо донацију од три милиона евра за ефикасну имплементацију пројекта обновљивих извора енергије у систему даљинског грејања за наше општине где смо већ идентификовали одређени број општина које ће заменити фосилна горива, односно грејање на угаљ са обновљивим изборима енергије и да тако могу градови да снабдевају грађане топлотним енергијом", истакла је Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике.

У важне области сарадње премијерка убраја и кредит од 80 милиона евра за научно-технолошке паркове и Био4кампус.

"Велики фокус за нас и то што посебно гура председник Вучић је на регионалне и локалне путеве. То није нешто што финансира ЕБРД, али је за нас изузетно важно за даљи равномерни регионални развој и нешто о чему разговарамо", наглашава Брнабићева.

Очекује се да земље представе и заједничке пројекте

Од земаља региона очекује се да осим појединачних представе и заједничке пројекте. Циљ је, поручују организатори, стварање јединственог тржишта на Западном Балкану.

А за то тржиште Европска банка за обнову и развој каже да је приоритет у њеном пословању. Истичу да су до сада у Западни Балкан уложили више од 18 милијарди евра.

Иначе, Европска банка за обнову и развој основана је пре више од три деценије у Лондону како би некадашњим социјалистичким републикама помогла да пређу на тржишну економију. 

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара