Читај ми!

Брнабићева на Инвестиционом самиту у Лондону: Србија жели да буде економија коју покрећу иновације

У Лондону се одржава Инвестициони самит за Западни Балкан који организује Европска банка за обнову и развој. Самит почeo сусретом британског министра спољних послова Дејвида Камерона са лидерима региона. Премијерка Ана Брнабић која присуствује самиту рекла је да Србија жели да буде економија коју покрећу иновације и да буде економија која је важна за читав Западни Балкан.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је у Лондону где присуствује Инвестиционом самиту за Западни Балкан да је Србија земља која се у потпуности променила. Ако видите где смо били 2012. и где смо данас - БДП је тада износио 33 милијарде евра, а сада скоро 70 милијарди.

"План раста до 2027. који је Влада представила заједно са председником и позвала инвеститоре је следећи - наш БДП ће бити скоро 100 милијарди евра до 2027. Имамо изванредну радну снагу, улажемо у образовање више него икада, улаземо у инфраструктуру“, навела је премијерка.

Према њеним речима, то значи да када је реч о инвестиционом окружењу, све је повољнија ситуација за инвеститоре.

"Нови извештај Фајненшел Тајмса показује да је шест локалних самоуправа из Србије међу првих 10 које се препоручују као најбоља места за улагање у 2024. години. Наука, биотехнологије, информационе технологије - Србија је право место за улагање у тим областима. Уједно бележимо и огроман раст услова“, поручила је премијерка.

Брнабићева је рекла да заједно са ЕБРД која финансира изградњу научно технолошких паркова, Србија жели да буде економија коју покрећу иновације. Желимо да будемо економија која је важна за читав Западни Балкан.

Председница ЕБРД Одил Рено Басо подсетила је да је банка за више од три деценије уложила око 18 милијарди евра у регион Западног Балкана. Каже да је регион много одмакао али да и даље постоји велики јаз у односу на Европску унију.

Према истраживању ЕБРД потребно је 40 до 70 година да се јаз надокнади. Зато је, наводи важна сарадња са међународним финансијским институцијама не само на појединачним пројектима, већ пре свега на оним који подразумевају прекограничну сарадњу.

Истакла је важност Плана раста за Западни Балкан за који је Унија предвидела 6 милијарди евра, али истакла да су од новца много важније реформе које државе треба да спроведу.

Каже да је зелена транзиција приоритет ако регион жели да држи корак са амбицијама које је зацртала ЕУ.

"Подстичемо изградњу соларних посторјења. Драго нам је које су резултате постигле Србија и Албанија", истакла је.

Председник Европског савета Шарл Мишел наводи да ће регионална интеграција убрзати интеграцију у тржиште Европске уније уз напомену да је реч о конкурентном тржишту за које Западни Балкан мора да се припреми.

Исту поруку шаље и комесар Оливер Вархељи који каже да се најважнији посао не обавља ни у Бриселу ни у Лондону, већ у свакој држави Западног Балкана појединачно.

Циљ Самита је да се укаже на могућности за улагања и пословање у региону, као и да се подстакну заједнички пројекти држава Западног Балкана. .

Инвестициони самит први пут је пре тачно деценију окупио све премијере Западног Балкана на једном месту. Лидери региона и данас у Лондону на истом задатку - да се представе потенцијалним инвеститорима, који осим појединачних пројеката држава, желе да виде планове за регионалну сарадњу.

Пројекте представљају лидери Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније, Албаније као и премијер привремених институција у Приштини. 

понедељак, 24. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару