Читај ми!

Курти: Не поништавамо одлуку о динару

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да Приштина не може да поништи одлуку о увођењу евра као једине валуте на КиМ и укидању динара.

Аљбин Курти је у Лондону за Блимберг рекао да "не могу да пониште одлуку“.

"Нећемо имати никакве казнене мере, не желимо никога да казнимо", рекао је Курти и додао да ће Србима бити дато времена да се "прилагоде новој одлуци".

Курти је рекао да се влада неће мешати у одлуку централне банке и истакао да се залаже за уредбу централне банке у Приштини о готовинском пословању, према којој је једина валута евро.

Привремене институције власти у Приштини усвојиле су уредбу о готовинском пословању која је ступила на снагу 1. фебруара, а према којој је евро једина валута у којој се може вршити готовинско плаћање, што значи забрану употребе динара.

САД и ЕУ затражили су раније да примена уредбе буде одложена јер ће она имати велики утицај на Србе, који примања из Србије добијају у динарима.

У четвртак је, на захтев Србије, одржана ванредна седница СБ УН о КиМ, на којој је председник Александар Вучић истакао да је забрана динара кулминација напада Приштине на Србе и неалбанско становништво на КиМ и нагласио да је очито да је управо стварање неподношљивих услова за живот и ускраћивање могућности опстанка Срба једини циљ режима у Приштини.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије