Читај ми!

Српске НВО на КиМ: Курти и његов покрет идеолошки и практично против механизама заштите Срба

Аљбин Курти "наставља и речима и делом, да крши уставом загарантована права, посебно она која се односе на заједницу косовских Срба" саопштила је група српских невладиних организација на Косову и Метохији. Додају да се Курти хвали противљењем његовог "Самоопредељења" раније усвојеним законским одредбама које штите права Срба. Саопштење поводом јучерашњих изјава Аљбина Куртија и покрета "Самоопредељење", чији је Курти председник, потписују "Актив", "Центар за заступање демократске културе",  "Институт за територијални економски развој" и "Нова друштвена иницијатива".

Како стоји у реаговању ових српских невладиних организација на КиМ, забринути су зато што се премијер Аљбин Курти похвалио у суботу "улогом своје странке у супротстављању децентрализацији која је средином двехиљадитих дала кључне надлежности у самоуправљању невећинским заједницама, успостављању специјалних заштићених зона око православних верских објеката, услову двоструке већине који спречава владавину већине када су у питању измене закона од виталног значаја за невећинске заједнице и другим одредбама Ахтисаријевог пакета".

Курти, истичу представници невладиних организација, "мора да подржава и штити правни оквир који се односи на невећинске заједнице или друге области јавног живота, а свеобухватни предлог за решење статуса Косова био је практичан одговор међународне заједнице на драматичне демографске промене и насилно протеривање 1999. и 2004. године које је довело до истискивања заједнице косовских Срба из свих урбаних подручја".

Наглашавају, даље да је "штавише, управо овај правни оквир био услов под којим су велике западне нације признале проглашење независности Косова и које, како неки од њих често наглашавају, и даље очекују од Косова да то обећање испуњава".

Нажалост, видели смо јуче, као и небројено пута до сада да Курти наставља да, и речима и делом, крши уставом загарантована права, посебно она која се односе на заједницу косовских Срба, стоји у саопштењу. 

Додају да се у међународној арени, Аљбин Курти хвали правима која Косово даје заједницама, док пред домаћом публиком, иста та права означава као „моноетничке уступке" и „узрок проблема" који су изазвали многе последице у друштву. 

"Ово је лицемерно и угрожава постојећи поредак. То такође огољава лажну приврженост ове владе мултиетничком Косову и механизмима поделе моћи", оцењују српске НВО и као пример наводе "да је текућа криза на северу ескалирала 2022. године када је влада прекршила две одредбе из Ахтисаријевог пакета које су касније уграђене у Устав – одредбе које гарантују да етнички састав у полицији рефлектује етнички састав заједница у којима обавља полицијске послове". 

Српски невладин сектор на КиМ подсећа да је "ова влада почела отворено да крши ову одредбу у фебруару 2022. године изградњом моноетничких база Специјалне полиције на нелегално експроприсаном приватном земљишту, чиме је створен други слој полиције и подривена надлежност Регионалне дирекције Север, успостављене у преговорима у Бриселу као безбедносна гаранција за заједницу косовских Срба на северу". 

Поручују да "то, као и претходно и касније нарушавање других споразума који су уважавали забринутости заједнице косовских Срба, показују да владајућа странка користи владавину права као изговор да спроведе у дело своје идеолошко противљење механизмима заштите невећинских заједница на Косову".

Саопштење поводом јучерашњих изјава Аљбина Куртија и покрета "Самоопредељење", чији је Курти председник, потписују "Актив", "Центар за заступање демократске културе",  "Институт за територијални економски развој" и "Нова друштвена иницијатива".

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво