Вучић: Темељно се ради на притиску на српски народ – Куртију се жури, Европљани и Американци не желе нестабилност

Председник Александар Вучић изјавио је да неко темељно ради на притиску на српски народ на Косову и Метохији. Европљани и Американци у овом тренутку не желе нестабилност, а Куртију се жури из много разлога, оценио је Вучић. Наредних дана очекује одговор у вези са захтевом Србије за одржавање седнице Савета безбедности УН, али не верује да ће је одобрити. Поводом ослобађајуће пресуде у случају убиства новинара Славка Ћурувије, Вучић је истакао да је то велика неправда и ужасно лоша ствар за нашу земљу.

Александар Вучић је изјавио за ТВ Хепи да неко темељно ради на притиску на српски народ на Косову и Метохији и да смишља акције, али да је кључно шта Србија може да уради.

Вучић је рекао да је то изузетно тешко, поготово јер је динар једина легална валута, а да Приштина не може да добије дозволу за коришћење. "Црна Гора може, јер има дозволу преко Немачке. Косово нема ништа, колико је у Црној Гори евро легалан, толико у Приштини није", указао је Вучић.

Вучић је рекао и да је дошао у посед онога што су две службе припремиле и да у том извештају пише да је Србија проблем, јер не признаје самопроглашену независност КиМ, јер је толерантна према Додику, јер је полигон са којег се обраћају руски медији.

Председник је оценио, иако није сигуран, да Европљани и Американци у овом тренутку не желе нестабилност, а да се Куртију жури из много разлога.

“Он има једног саветника о којем сам сигуран да ће бити више речи наредних дана, из Велике Британије, Немца по презимену, чија је породица тешко страдала на Косову и који га води ка многим од тих решења", рекао је Вучић.

Истакао је да је, ипак, све то мање-више ништа, у односу на подршку која постоји у одређеним земљама, по принципу "ти гурај напред, ми ћемо као да те критикујемо, причаћемо о санкцијама, а суштинских санкција неће да буде".

"Међутим, Американци морам да признам да су били нешто више фер од Европљана, а да ли ће тако бити у даљем току ове приче или не, то ћемо да видимо", рекао је Вучић.

"Не верујем да ће одобрити седницу СБ УН, али настављамо да се боримо"

Председник је навео да наредних дана очекује одговор у вези са захтевом који је Србија упутила о хитном одржавању седнице СБ УН, која је тражена због отвореног етничког чишћења на Косову и Метохији.

"Не верујем да ће је одобрити", рекао је Вучић и подсетио да је од 15 чланица Савета безбедности УН девет признало самопроглашену независност Косова, а да је за одобравање седнице потребна сагласност девет чланица.

Писма челницима најутицајнијих земаља

Вучић је нагласио да наставља да пише писма, да је написао већ 15, челницима најутицајнијих земаља ЕУ, САД, Велике Британије, Кине, Русије и да су то персонализована писма.

"Увек мислите да људи знају, наше је да их упознамо да покушамо да кажемо да желимо мир и стабилност, да не желимо ратове, да их нисмо направили."

Додао је да је на КиМ на терену на делу најподмуклије етничко чишћење, када људима живот чините неодрживим и несносним. "То је оно што се дешава", рекао је председник и подсетио да је 12 одсто Срба напустило КиМ.

Вучић je рекао да ће политичке елите западних земаља покушати да убрзају решавање питања Косова и Метохије због председничких избора у САД и избора за Европски парламент.

Оценио је да се политичким елитама у Европи жури, јер су процене да ће странке зелених и левицe добити мање гласова него што су до сада имали.

Председник је истакао и да се Западу жури да убрза решавање питања КиМ, јер нису сасвим сигурни да Украјина може да победи Русију.

"Пошто нису сигурни, знају да може да се догоди да неко изађе са причом о преседанима који су постигнути на Косову. Због тога је потребно Србију у тај левак убацити и завршити ту причу", рекао је Вучић. 

О пресуди за убиство Ћурувије: Велика неправда и ужасно лоша ствар за нашу земљу

Председник је истакао да је ослобађајућа пресуда Апелационог суда за убиство новинара Славка Ћурувије велика неправда и ужасно лоша ствар за нашу земљу.

Такође, истакао је да је био шокиран што је Министарство правде ћутало три дана. "И позовем министарку правде у суботу и она ми каже – ми се виђамо са овим и са оним у понедељак, па да видимо шта је то што можемо. А викендом не радите?", навео је Вучић.

Вучић је рекао да је Ћурувија убијен на злочиначки начин и да је посао државе био да злочинце открије и да злочин казни.

"Од 2000. до 2012. када се очекивало да ће то да ураде, наравно нису урадили ништа. Није их ни интересовало, ништа их није занимало. Јер су из службе увек долазили различити сигнали да би то било лоше. Онда је убијен и Милан Пантић у Јагодини, 2003. године и то је заташкано. Није он убијен зато што је био леп или ружан или било шта, већ само због онога што је писао", рекао је Вучић.

Истакао је да сматра да је и данас изузетно важно да не сме да прође некажњено, не убиство, већ и озбиљне увреде на рачун новинара.

"Да морате да их поштујете, да морате да им одговарате на питања, да морате да их третирате на изузетно озбиљан начин, да не смете да их омаловажавате", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је управо он тражио да се формира комисија, да се заврши поступак и да кривци буду кажњени.

"То је оно што могу. Тужилаштво и полиција су свој посао као државни органи обавили. Правосуђе, дакле, тужилаштво је самостални орган по Уставу. Не познајем никога од тих судија који су одлучивали ни у првом, ни у другом степену. У првом степену су судије донеле осуђујућу пресуду. У другом степену, пет од пет чланова Већа је донело ослобађајућу пресуду, зато што једини сведок и једини очевидац, госпођа Прпа, рекла да то није то лице. И зато тих петоро људи није желело да каже, јер неће да осуде неког на 40 година, ако једини непосредни сведок каже да то није то лице", навео је Вучић.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара