Четворица бивших радника ДБ-а правоснажно ослобођена за Ћурувијино убиство; Фондација и УНС: Шокирани смо пресудом

Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио четворицу некадашњих радника Државне безбедности од оптужби за учешће у убиству новинара и власника "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије 11. априла 1999. године. Фондација "Ћурувија" саопштила је да је пресуда дубоко узнемирила његову породицу, пријатеље, колеге и поштоваоце. УНС указује да је "последњом у низу одлука српско правосуђе показало институционалну немоћ и да за убице новинара и њихове налогодавце нема никакве казне". 

У одсуству непосредних и посредних доказа који би поуздано потврдили да су Радомир Марковић, Милан Радоњић, Мирослав Курак и Ратко Ромић извршиоци овог кривичног дела, Апелациони суд је нашао да нису на несумњив начин доказани наводи оптужбе.  

Усвајањем жалби одбране и делимичним усвајањем жалбе Тужилаштва, апелациони суд је преиначио првостепену пресуду тако што је ослободио од оптужбе Марковића да је извршио кривично дело тешко убиство у подстрекавању, а Радоњића, Курака и Ромића да су као саизвршиоци извршили кривично дело тешко убиство, док су оштећени упућени на парнични поступак ради остваривања имовинскоправног захтева.  

"Чињеница да је Ћурувија био критичар тада актуелне власти, за овај Суд није спорна, али с обзиром на то да је у односу на окривљене донета ослобађајућа пресуда, то се Суд није ни могао упуштати у мотиве извршења овог кривичног дела", наводи се у саопштењу Апелационог суда објављеног на сајту.

Другостепени суд је преиначио првостепену пресуду којом су Радомир Марковић, Милан Радоњић, Ратко Ромић и Мирослав Курак били осуђени на вишедеценијске казне затвора и правоснажно их ослободио, објављено је на сајту суда. У детаљном образложењу пресуде Апелациони суд подсећа да је отворио главни претрес, јер је првостепени суд и у поновљеном поступку учинио битне повреде кривичног поступка због, чега није било могуће испитати ту пресуду.

"Првостепени суд је пресудом која се напада жалбама прекорачио оптужбу, повредио идентитет оптужбе и пресуде и није решио предмет оптужбе, а притом је и селективном оценом доказа у потпуности занемарио одређене чињенице које произлазе из изведених доказа, а које међусобно посматране пружају основ за другачије пресуђење", објављено је на сајту.

Другостепени суд је испитао сведоке које првостепени није, али су се неки од њих изјашњавали само о информацијама које су од некога чули, те је овај суд закључио да су искази појединих сведока из истраге не само непоуздани, већ и да се не могу са сигурношћу прихватити као истинити.

По налажењу Апелационог суда, и поред свих изведених доказа, током поступка није утврђено постојање организоване криминалне групе, нити је утврђено ко је, када и где, као што се наводи у диспозитиву оптужнице, учествовао у сачињавању претходног договора и плана за лишење живота Ћурувије, а није изведен ни један доказ у прилог наводима оптужбе, да је такав налог дат од стране НН лица “из највиших структура власти”.  

Како се даље наводи, нису ни потврђени наводи да је Марковић упознао Радоњића са планом о убиству Ћурувије, односно да му је пренео план и тако га са умишљајем подстрекао да припреми његову физичку ликвидацију, нису поткрепљени ни једним изведеним доказом, те стога логичко закључивање првостепеног суда само на основу односа субординације између окр. Марковића и Радоњића, није могло бити прихваћено.

Фондација Ћурувија: Шокирани смо пресудом Апелационог суда

Славко Ћурувија фондација саопштила је да је шокирана одлуком Апелационог суда да ослободи некадашње припаднике Ресора државне безбедности оптужене за убиство новинара Славка Ћурувије и истакла да је ова пресуда дубоко узнемирила његову породицу, пријатеље, колеге и поштоваоце.

Фондација оцењује да пресуда за убиство новинара, који је убијен, како кажу, зато што је јавно критиковао режим Слободана Милошевића, представља знак да држава није у стању да се обрачуна са деловима служби из деведесетих и да оне и даље како се наводи, имају огроман утицај на правосуђе и на политичке процесе у Србији.

Према наводима Фондације, одлука Апелационог већа је финале "срамотног процеса" који је трајао скоро девет година и који је, како тврде, обиловао чудним одлукама судских већа, првостепеним пресудама писаним тако да морају да буду оборене, застрашивањем сведока и одбијањем да се као сведоци позову они који су највише знали о овом случају.

"Још једном подсећамо да су ослобођени они који су убили новинара кога је тајна служба прислушкивала и пратила пре самог злочина, чије је убиство најављено на државној телевизији, са ким су се обрачунавали највиши државни званичници, о коме су у државним медијима пласиране монструозне лажи, чију је имовину држава уништила, а његове сараднике прогањала", наводи Фондација и оцењује да ова пресуда враћа на "велику сцену деведесете године прошлог века".

Матић: Велики пораз за друштво и решеност да се казни насиље над новинарима

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић изјавио је поводом одлуке Апелационог суда у случају убиства Славка Ћурувије, да је данас веома тужан дан када је реч о некажњивости убистава новинара у Србији, Европи и свету, као и да пресуда представља велики пораз за друштво у Србији и за политичку решеност да се казни насиље над новинарима.

''После скоро 25 година од убиства Славка Ћурувије, 10 година од почетка суђења, две првостепене осуђујуће пресуде на укупно 100 година затвора за оптужене, стигла је ослобађајућа пресуда, која је коначна када је реч о до сада оптуженим лицима. Од априла прошле године проносе се информације да је после отвореног заседања Апелационог већа донета ослобађајућа пресуда. Необјашњиво је да се девет месеци пише отправак пресуде'', поручио је Матић у саопштењу.

Истакао је и да ''нема одговоре на бројна питања која могу да се поставе када је реч о овој коначној пресуди''.

''Надам се да ће тужилаштво упутити захтев за заштиту законитости у овом случају, али одлука Врховног суда неће имати импликације по ову пресуду. Ово је велики пораз за друштво у Србији и за политичку решеност да се казни насиље над новинарима. И поред чињенице да се та политичка воља показала кроз оснивање Комисије за истраживање убистава новинара, и ефикасног истражног рада и подизања оптужнице, огроман труд је избрисан одлуком судија који очигледно нису схватили своју историјску улогу'', нагласио је Матић.

Навео је и да су поруке ове пресуде јасне - они који угрожавају безбедност новинара и убијају новинаре могу рачунати и даље на то да скоро да не постоји шанса да буду осуђени.

"Та порука је данас посебно драматична када видимо драматичну ситуацију у којој се налазе новинари у Србији, и широм света. Не смемо да заборавимо и јучерашњу одлуку Тужилаштва за организовани криминал којом је одбијен предлог Комисије за истраживање убистава новинара и радне групе МУП да преузме случај убиства новинара Милана Пантића. Тек када добијемо отправак пресуде, биће више могућности за коментарисање ове одлуке Апелационог већа'', истакао је Веран Матић.

Зора Добричанин Никодиновић: Ова пресуда улива наду да истина ослобађа

Адвокат Зора Добричанин Никодиновић, која је бранила двојицу радника Државне безбедности у поступку за убиство новинара Славка Ћурувије, оценила је да је "правда спора, али достижна", након што су њени клијенти Милан Радоњић и Ратко Ромић након скоро 10 година суђења правоснажно ослобођени оптужби.

Добричанин Никодиновић је за Танјуг навела да је током поступка говорила да не постоји ниједан доказ против окривљених и да је спремна лично да "одробија" сваки доказ против њих, јер их нема.

"Право је победило притиске политиканата и стручњака за све и свашта. Ова пресуда улива наду да истина ослобађа", истакла је Добричанин Никодиновић.

УНС: Српско правосуђе показало институционалну немоћ

Удружење новинара Србије шокирано је ослобађајућом пресудом Апелационог суда у Београду у случају атентата на Славка Ћурувију из 1999. године, наводи се у саопштењу.

УНС указује да је "последњом у низу одлука српско правосуђе показало институционалну немоћ и да за убице новинара и њихове налогодавце нема никакве казне".

УНС ће, како се наводи у саопштењу, упркос обесхрабрујућим одлукама правосуђа, наставити да истражује убиства новинара, подржава рад Комисије за истраживања убистава новинара, и јавно објављује сва сазнања.

Коалиција за слободу медија и Safejournalist мрежа разочарани су одлуком Апелационог суда да ослободи окривљене за убиство Славка Ћурувије, саопштило је Независно удружење новинара Србије.

"Једини случај убиства новинара у Србији који је доспео до суда, није окончан осуђујућом правоснажном пресудом. Овом пресудом држава показује да није способна или не жели да реши случајеве убиства новинара. Такође, шаље се порука новинарима да их држава неће заштитити", наводи НУНС.

Представница ОЕБС-а за слободу медија Тереза Рибеиро и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату поручили су да су ''затечени'' пресудом Апелационог суда.

Славко Ћурувија је убијен 11. априла 1999. током НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, у хаустору зграде у којој је становао у центру Београда. Убице су у Ћурувију с леђа испалиле 17 метака.

четвртак, 16. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара