У Лепосавићу и Северној Митровици предати потписи за смену градоначелникâ

Представници иницијативних група за смену градоначелника у општини Северна Митровица, као и градоначелника Лепосавића предали су данас петиције са прикупљеним потписима председавајућим Скупштинама општина Северна Митровица и Лепосавић.

Иницијатори за смену градоначелника општине Лепосавић данас су предали петицију за смену албанског градоначелника Љујзима Хатемија.

По речима представника групе грађана из Лепосавића који су учествовали у прикупљању потписа, сакупљено је више од 2.689 потребних гласова. Петиција је предата председнику Скупштине општине Лепосавић.

Нешто раније у зграду Општине Лепосавић ушли си и албански градоначелници општина Северна Косовска Митровица, Звечан и Зубин Поток, а повод састанка који је у току није познат.

Очекује се предаја петиције са потписима грађана северног дела Митровице, Звечана и Зубиног Потока.

Према подацима које је ЦИК доставио иницијаторима петиције, у бирачки списак општине Лепосавић уписан је 13.441 бирач, а да би се петиција покренула, неопходно је да је потпише 20 одсто, односно 2.689 бирача.

Претходно је завршено прикупљање потписа за смену нелегитимно изабраног градоначелника Северне Митровице.

Завршено је прикупљање потписа и у Звечану и Зубином Потоку и наредних дана петиције ће бити предате скупштинама општина по процедури.

На локалним изборима одржаним у априлу прошле године у те четири општине на северу КиМ са српском већином за градоначелнике су изабрани Албанци.

Изборе су бојкотовали Срби због тога што Приштина не поштује Бриселске споразуме, због сталних упада специјалних јединица тзв. косовске полиције на север КиМ и противправних хапшења Срба.

На те изборе је изашло само око 3,5 одсто бирача од укупно 45.950 уписаних, односно гласачко право је искористило 1.567 грађана, од којих 13 Срба.

Од тада се на челу четири општине на северу КиМ, у којима Срби чине 95 становништва, налазе градоначелници Албанци.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије