У Звечану и Зубином Потоку почело потписивање петиције за смену председника општине

После Косовске Митровице и Лепосавића, почело је потписивање петиције за смену председника општине и у Звечану и Зубином Потоку. Петиција ће бити потписивана док се не обезбеди 20 одсто потписа грађана са правом гласа.

У Звечану је за иницијативу опозива председника општине потребно 1.411, а у Зубином Потоку 1.347 потписа грађана. У Звечану су се међу првима потписали представници Српске листе.

Претходно је прикупљање потписа организовано у Косовској Митровици и Лепосавићу. Директор Канцеларије за КиМ рекао је за РТС да су прикупљени потписи за смену градоначелника у те две општине.

Председници те четири општине постављени су након избора 23. априла прошле године које су Срби бојкотовали. На биралишта је тада изашло око 3,5 одсто бирача: од уписаних 45.950 бирача, право гласа је искористило њих 1.567, од тога само 13 Срба.

На чело општина на северу, где Срби чине више од 95 одсто становништва, дошла су четири Албанца.

У Северној Митровици је постављен Ерден Атић, у Лепосавићу Љуљзим Хетеми, у Звечану Илир Пеци, а у Зубином Потоку Измир Зећири.

Тим изборима претходиле су колективне оставке Срба у свим институцијама владе у Приштини које делују у Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку.

Након што су изабрани без подршке Срба, албански председници су уз подршку полиције ушли у опшинске зграде. Срби су се томе успротивили и сукобили са војницима Кфора који и данас, седам и по месеци касније, обезбеђују зграде општина.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије