Петковић за РТС: Приштина користи евро "на дивље", а хоће да укине динар – једину легалну валуту

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је за РТС да је покушај укидања платног промета једaн од најтежих једностраних Куртијевих потеза чији је циљ егзодус српског народа. Када хоћете неком да укинте плате, пензије, студентске стипендије јасно је да желите да се обрачунате са српским народом, истакао је Петковић. Прикупљени су потписи за смену градоначелникâ у Косовској Митровици и Лепосавићу, рекао је Петковић.

Од 1. фебруара, према одлуци Централне банке у Приштини, евро ће бити једина валута у платном систему јужне покрајине.

Готово да нема породице у српским срединама у којој неко нема примања из буџета Србије. Искључиво у динарима. 

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је покушај укидања платног промета Републике Србије на Косову и Метохији готово један од најтежих једностраних потеза за Аљбина Куртија и Приштине, а циљ је "буквално егзодус српског народа, који удара на опстанак српског народа на Косову и Метохији".

"Ако хоћете некоме да укинете плате, пензије, социјална давања, студентске стипендије, материјалне трошкове за опстанак и функционисање институција, јасно је да желите да се обрачунате са српским народом", рекао је Петковић. 

Противправна одлука Приштине

Реч је о противправној одлуци, она нема никакво правно, законско утемељење и ми смо се снажно супротставили оваквом начину гажења права српског народа на Косову и Метохији, истиче директор Канцеларије за КиМ

"У том смислу, медијско обраћање је само један сегмент онога што радимо када је реч о нашој дипломатској борби која траје готово данима", рекао је Петковић, наводећи да је председник Александар Вучић у Давосу имао веома значајне састанке са бројним међународним представницима, најутицајнијим људима у свету где је разговарао о ситуацији на Косову и Метохији и посебно о томе шта може да се деси уколико одлука Приштине која се односи на платни промет ступи на снагу.

Бројни дипломатски контакти

"Чим смо сазнали за ту информацију, кренули смо са бројним дипломатским контактима, састанцима са надлежним државним органима, банкарским сектором, Поштом, Поштанском штедионицом, правили смо важне анализе", навео је Петковић и додао да су свима у ЕУ јасно предочили катастрофалне размере уколико једнострана одлука Приштине ступи на снагу. 

"Ја свакако очекујем да се испуни оно што је господин Лајчак рекао, а то је да се нада решењу које се неће завршити негативним последицама. То је изузетно важно, јер ако Бисљими говори да динар не може на простору КиМ, да они који користе динар су прекршиоци закона, па хајде, када већ отварају питање валуте на Косову и Метохији, да отворимо и питање статуса евра на простору Косова и Метохије", истиче Петковић. 

Када се оде на сајт Европске централне банке, Петковић наводи да се може видети да тамо јасно стоји да валута евро није законско средство плаћања на Косову и Метохији. 

Приштина није потписала споразум са Европском централном банком

"И Бисљими и Курти и сви у Приштини користе евро на дивље и они се сада усуђују да говоре да је динар противзаконит и да нема право да буде на простору Косова и Метохије. А заправо једина емисиона банка која дозвољава валуту на Косову и Метохији је Народна банка, а та валута јесте динар, а не евро. Јер никакав споразум, никакав договор такозвано Косово никада није потписало ни са Европском централном банком, ни са Европском унијом", нагласио је директор Канцеларије за КиМ.

"Па ћемо посебно и то питање да отворимо, па да видимо како они који су прекршиоци европских норми, стандарда и прописа, сада могу да укину динар на простору Косова и Метохије. На крају крајева, када погледате и бриселске дијалоге и све споразуме који се односе на формирање Заједнице српских општина, то се све заснива на функционисању институција које су у платном промету државе Србије, које се односе на платну трансакцију у динарима", објаснио је Петковић.

Прикупљени потписи за смену градоначелникâ у Косовској Митровици и Лепосавићу

Директор Канцеларије за КиМ изјавио је да су прикупљени потписи за смену градоначелникâ на северу КиМ у општинама Косовска Митровица и Лепосавић, а да од данас почиње прикупљање потписа и у Звечану и Зубином Потоку.

"Неопходно је да дође не само до смене тих лажних нелегитимних градоначелника већ и до смене албанских нелегитимних одборника који су такође изабрани на тим изборима", у априлу прошле године, рекао је Петковић.

Данас у 9 сати почиње прикупљање потписа у Звечану и Зубином Потоку. Петковић очекује да ће врло брзо и грађани и у те две општине прикупити потписе и тако јасно ставити до знања да тзв. градоначелници немају шта да траже у општинама и институцијама које припадају Србима.

Петковић каже да је од 5. децембра када је покренута иницијатива за смену градоначелника у четири општине на северу Косова и Метохије настала потпуна паника у Приштини и да су приштинске власти на разне начине покушавале да спрече тај процес.

"Кад бих вам причао о свим могућим потезима Приштине и тог албанског локалног руководства у четири општине, могао бих књигу да напишем, који су све то били измишљени разлози и опструкције, само да не би дошло до почетка прикупљања потписа", рекао је Петковић.

Говорећи о наставку дијалога са Приштином у Бриселу, Петковић напомиње да је Београд посвећен процесу нормализације и да до сада није стигао позив од Лајчака.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара