Читај ми!

Kамерон у Приштини: Британија ће и даље пружати подршку

Министар спољних послова Велике Британије Дејвид Kамерон изјавио је у Приштини да ће његова земља "и даље подржавати Kосово", као што је то чинила од једнострано проглашене независности.

Британски министар је рекао да је сврха његове посете да потврди подршку Приштини.

"Овде сам да учврстим чињеницу да вас подржавамо. Желимо да вам помогнемо у погледу безбедности, економског развоја, управљања и свих питања са којима се суочавате. Ми смо били дугогодишњи присталице Kосова и то ћемо и даље бити", рекао је Kамерон на почетку радне вечере коју је имао синоћ са премијером Аљбином Kуртијем.

Навео је да осим што је његова посета прва на Kосову, уједно је и прва иностранству у 2024. години.

Према саопштењу владе Kамерон је "изразио понос због подршке коју је Велика Британија дала Kосову и одлуци и ставу да призна суверенитет и независност".

Камерон: Кфор има суштински важну улогу у одржавању безбедности и сигурности

Дејвид Камерон састао се и са командантом Кфора Озканом Улуташом. Након састанка изјавио је да Кфор има суштински важну улогу у одржавању безбедног и сигурног окружења на КиМ, јачајући на тај начин безбедност и стабилност на Западном Балкану.

''Захвалио сам британским трупама распоређеним у Кфору на њиховој служби и посвећености у подршци косовској и регионалној безбедности. Кфор игра суштинску улогу у помагању у одржавању безбедног и сигурног окружења за све на Косову, јачајући безбедност и стабилност широм Западног Балкана'', навео је Камерон на Твитеру.

Улуташ је претходно захвалио Камерону на посети и на доприносу Велике Британије мисији Кфора.

Састанак Улуташа и Камерона одржан је у кампу "Филм сити", седишту Кфора на КиМ.

Ово је прва посета министра спољних послова Велике Британије Kосову од 2016. године. У Приштини Kамерона прате специјални изасланик Велике Британије за западни Балкан лорд Стјуарт Пич и британски амбасадор у Приштини Николас Абот.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије