Читај ми!

Министри земаља ЕУ усвојили закључке о преговорима са Србијом

У Бриселу министри земаља Европске уније расправљали су о проширењу Уније и усвојили закључке о преговорима са Србијом. Темпо преговора одредиће владавина права и нормализација односа са Приштином, пише у закључцима које је усвојио Савет министара ЕУ. Усвојени су закључци о свим земљама у процесу приступања, али одлуку о отварању преговора са Украјином, Молдавијом и Босном и Херцеговином препустили су лидерима Уније који се у Бриселу састају у четвртак и петак.

У закључцима који су усвојени данас, понавља се раније познати став да ће темпо преговора о чланству Србије у ЕУ одредити владавина права и нормализација односа са Приштином.

Такође, наводи се у закључцима, да се од Србије очекује да уложи веће појачане напоре у реформи правосуђа, у области слободе медија и усклађивања са спољном политиком ЕУ, укључујући и санкције према Русији.

Кад је реч о нормализацији односа са Приштином, од Београда али и од Приштине се очекује да у потпуности, без одлагања и предуслова, примене оно што је договорено у оквиру Споразума о путу ка нормализацији и договора о имплементацији тог споразума, како се каже, што укључује и формирање заједнице Српских општина.

С друге стране, земље чланице очекују и траже од Европске комисије и високог представника Жозепа Бореља да хитно до краја јануара представе предлоге за измену преговарачког Поглавља 35, како би се у њега укључиле и обавезе Србије, како је речено, које проистичу из споразума о нормализацији, путу ка нормализацији и анексе о имплементацији који је договорен у Охриду.

"Представили смо и нови политички предлог да убрзамо процес проширења, план за раст Западног Балкана. Верујем да ћемо већ сутра разговарати о томе на самиту са лидерима региона и да ће добити подршку земаља чланица и Западног Балкана“, рекао је европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

Министри Европских послова успели су данас да се договоре о закључцима о проширењу, јер су неке кључне и најспорније одлуке препустили лидерима ЕУ који ће се окупити у Бриселу на самиту у четвртак и петак.

То се пре свега односи на одлуку о отварању преговора о чланству са Украјином, на коју је мађарски премијер Виктор Орбан најавио вето, тврдећи да је пре тога потребно спровести стратешку дебату унутар ЕУ о односима са Украјином, али је за састанак лидера остављена и одлука о отварању преговора са Молдавијом, Босном и Херцеговином и о статусу кандидата за Грузију.

Све ове одлуке у овом тренутку су под великим знаком питања, без јасне потврде какав ће  бити исход разговора на самиту европских лидера.

Усвојени закључци за Приштину, избори на северу да буду што пре, формирати ЗСО

У закључцима који се односе на Приштину, наводи се да би нови избори на северу КиМ требало да буду одржани што је пре могуће и да би на њима требало да активно учествују Срби на КиМ, без икаквих предуслова.

Такође наводи се да ће Савет тражити од специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да ажурира дневни ред наредне косовске Специјалне групе за нормализацију како би се одразиле обавезе Приштине које произилазе из Споразума и његовог Анекса за имплементацију. 

Као и у делу закључака који се односе на Србију, у закључцима у вези са Приштином поздравља се постизање споразума о путу ка нормализацији односа и његовог имплементационог анекса, али се изражава жаљење због недостатка спровођења ових договора, као и других неизвршених обавеза које произилазе из дијалога. 

Београд и Приштина се позивају да без одлагања и предуслова, у потпуности испоштују и примене ове обавезе, што укључује формирање Заједнице српских општина.

Позивају се Срби на КиМ да се врате у приштинске инстутуције.

Поздравља се појачано присуство Кфора и, као и у закључцима о Србији, упозорава на последице у случају да не дође до деескалације напетости и на спремност ЕУ да уведе додатне мере Београду и Приштини, уколико то буде потребно. 

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара